Skip to main content

Γαλλία: Διατηρεί το δημοσκοπικό του προβάδισμα ο Μακρόν

Αν ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος περάσει στον δεύτερο γύρο, θα κερδίσει τις εκλογές, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του.

Το δημοσκοπικό του προβάδισμα διατηρεί ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με ποσοστό 24% και θα βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο με τη Λεπέν που συγκεντρώνει ποσοστό 23%, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου μελετών BVA.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα ποσοστά και των δύο είναι αυξημένα κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19% και οι δύο, έχοντας χάσει από μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Αν ο Μακρόν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα κερδίσει τις εκλογές, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του: απέναντι στη Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό 65%, στον Φιγιόν 67% και στον Μελανσόν 60%.

Στην περίπτωση που ο Μελανσόν κάνει την έκπληξη και περάσει στον δεύτερο γύρο, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλίας αν είχε απέναντι του την Λεπέν ή τον Φιγιόν: θα τους κέρδιζε και τους δύο συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στην πρώτη περίπτωση και 58% στη δεύτερη.

Ο Φιγιόν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος μόνο αν βρισκόταν στον δεύτερο γύρο αντιμέτωπος με τη Λεπέν, την οποία θα κέρδιζε σχετικά πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 57%.

Η αποχή, σύμφωνα με την BVA, αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20-24% στον πρώτο γύρο.