Skip to main content

GAIA Επιχειρείν: Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα 20 δισ της νέας ΚΑΠ

Σε αναζήτηση μία εθνικής πολιτικής για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Παραγωγοί, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις περνάνε σε νέα εποχή.

Τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ των δύο πυλώνων της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) παρέχουν μία εξαιρετική δυνατότητα και ευκαιρία για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα, σε μία εποχή που η Ελλάδα "πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας".

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν Α.Ε. κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Agrotica 2016, η πρωτοπόρος εταιρεία που φέρνει κοντά συνεταιρισμούς παραγωγών, νέες τεχνολογίες και ερευνητές για ολοκληρωμένες λύσεις στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι υπάρχει μία γενικότερη αγωνία για το μέλλον του αγροτικού τομέα, που εκφράζεται και στις κινητοποιήσεις των αγροτών. "Χρειαζόμαστε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, όραμα για την αγροτική ανασυγκρότηση", είπε υποστηρίζοντας ότι σταδιακά διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα, με τους παραγωγούς να ξεπερνούν τα παλιά στερεότυπα, τους συνεταιρισμούς να βασίζονται πλέον στην επιχειρηματικότητα και τους ερευνητές να επικεντρώνονται σε καινοτομικές λύσεις για γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το δρόμο των συνεργασιών, η Τράπεζα Πειραιώς, έκανε δύο βήματα: Το πρώτο ήταν με τη συμβολαιακή τραπεζική. Το δεύτερο, με τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα στέκεται δίπλα στον παραγωγό, εν προκειμένω με τη Gaia Επιχειρείν, στην οποία σημειωτέον μετέχουν 73 συνεταιρισμοί από όλη τη χώρα.

Μέσα από τη συστηματική προώθηση της συμβολαιακής τραπεζικής, υποστηρίζονται 17.000 παραγωγοί, που παράγουν περισσότερα από 50 διαφορετικά προϊόντα, ενώ στο σύστημα είναι συνδεδεμένες 150 επιχειρήσεις που απασχολούν 14.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν 1,4 δισ. εξαγωγών, δηλαδή πάνω από το 20% των εξαγωγών του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς, έχει χρηματοδοτήσει τη συμβολαιακή γεωργία - κτηνοτροφία, με 700 εκατ. ευρώ.

Η ημερίδα της GAIA Επιχειρείν άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μίλησε για την ανάπτυξη του κλάδου τροφίμων, με τη σύνδεση παραγωγής και μάρκετινγκ, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην παραγωγή δυναμικών ποιοτικών καλλιεργειών.

Το πόσο πιστεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην πρωτογενή παραγωγή, αποδεικνύεται από τη δημιουργία αστικού αμπελώνα και, το 2016, μικρών κήπων στην πόλη με αρωματικά φυτά.

Για τον πρώην υπουργό Κώστα Κιλτίδη, πρόεδρο της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η αγροτοδιατροφή είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, αφού αντιπροσωπεύει το 23,5% του ΑΕΠ, όταν η πρωτογενής είναι ένα μόλις τμήμα που αντιστοιχεί στο 4%.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι "η γη παράγει αξίες, αλλά οι υπεραξίες έρχονται από τη συνεργατικότητα, τη μεταποίηση, την τυποποίηση", υποστήριξε, προσθέτονται ότι επιβάλλεται η αξιοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού πολλαπλασιαστή της αγροτοδιατροφής.

Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Ταχματζίδης είπε ότι η Π.Κ.Μ. έχει ένα πλούσιο καλάθι αγροτικών προϊόντων, τόσο σε ποικιλία, όσο και σε ποιότητα, με πολλά μάλιστα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας, είναι η αξιοποίηση ακριβώς αυτού του πλούτου, μέσα από συντονισμένες ενέργειες "αγροτοδιατροφικής σύμπραξης".

Την εκδήλωση της GAIA Επιχειρείν χαιρέτισε ο πρόεδρος της συνδιοργανώτριας ΔΕΘ - Helexpo κ. Τάσος Τζήκας επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τέτοια έμφαση στη σύνδεση αγροτικού τομέα και τεχνολογίας.