Skip to main content

G20:«Στήριξη της οικονομίας όσο η ανάκαμψη αργεί»

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 που συνεδρίασαν στη Σκοτία συμφώνησαν να συνεχίσουν την πολιτική υποστήριξης της οικονομίας, όσο η παγκόσμια ανάκαμψη δεν έχει εξασφαλιστεί.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 που συνεδρίασαν στο Σεντ ΄Αντριους στη Σκοτία συμφώνησαν να συνεχίσουν την πολιτική υποστήριξης της οικονομίας, όσο η παγκόσμια ανάκαμψη δεν έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου.

«Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται ύστερα από τα συντονισμένα μας μέτρα κατά της κρίσης», αναφέρουν οι υπουργοί της G20 προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη είναι αβέβαιη και εξακολουθεί να εξαρτάται από τις πολιτικές υποστήριξης, ενώ το υψηλό επίπεδο ανεργίας παραμένει μια μείζονα ανησυχία».

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα για την αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν στις χώρες τους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί της G20, στην οποία μετέχουν οι πλούσιες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του πλανήτη, αποφάσισαν να ορίσουν τον Ιανουάριο την ημερομηνία της προσεχούς συνεδρίασής τους.

Θα πρέπει σε αυτή την ημερομηνία να έχουν ρυθμίσει το δικό τους πλαίσιο εργασίας στο θέμα της οικονομίας πριν από μια πρώτη συλλογική αξιολόγηση, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ορίστηκε τον Απρίλιο. Κατόπιν, θα πρέπει να έχουν «αναπτύξει ένα σύνολο επιλογών όσον αφορά την οικονομική πολιτική», τις οποίες θα παρουσιάσουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 στον Καναδά, τον Ιούνιο του 2010. Νέες συστάσεις και μια νέα αμοιβαία αξιολόγηση θα γίνουν το Νοέμβριο, με την ευκαιρία μιας δεύτερης συνόδου κορυφής στη Νότια Κορέα.

Οι πλούσιες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες της G20 είχαν αποφασίσει στη σύνοδό τους, τέλη Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και μάλιστα να δεχτούν το δικαίωμα επιτήρησης από τους εταίρους τους για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνουν την οικονομία τους.

Η άσκηση της πολυμερούς επιτήρησης θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο ακριβής ρόλος του οποίου στο συγκεκριμένο θέμα ακόμη συζητείται.

Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες στη Ασία και στη Λατινική Αμερική δείχνουν απρόθυμες όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στις οικονομικές τους υποθέσεις, εξήγησε εκπρόσωπος ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη G20.

Το ΔΝΤ άφησε κακές αναμνήσεις στην Ινδονησία ή στην Αργεντινή, όταν οι χώρες αυτές βίωναν διάφορες κρίσεις.

Στο ΔΝΤ ανατέθηκε κατά τη σύνοδο του Πίτσμπουργκ να παρακολουθεί τις ανισότητες και να προχωρεί σε συστάσεις οικονομικής πολιτικής στις χώρες που θα πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Ωστόσο το μέγεθος των εξουσιών του ΔΝΤ στο θέμα αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Yψηλές φιλοδοξίες για την Κοπεγχάγη

Οι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ μιας «φιλόδοξης» συμφωνίας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν με ποιά οικονομικά μέσα και χρηματοδοτήσεις θα επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Σεντ ΄Αντριους της Σκοτίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε για την καταπολέμηση της απειλής της αλλαγής του κλίματος και να εργαστούμε με προοπτική μια φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη», δήλωσαν οι υπουργοί, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

«Συζητήσαμε επιλογές όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και αναγνωρίσαμε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων αυτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία», επισημαίνουν.

Ωστόσο στη σύνοδο δεν καταρτίστηκε κατάλογος με συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Δεν καταλήξαμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιώντας ότι η διάσκεψη στην «Κοπεγχάγη δεν πρέπει να αποτύχει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ