Skip to main content

Γ. Μυλωνάς: Μέτρα για την οικοδομή να λάβει κατεπειγόντως η νέα κυβέρνηση

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα τονωθεί σημαντικά η αγορά και όλα τα επαγγέλματα και συνεργεία, που εμπλέκονται με την οικοδομή.
«Μεγάλο ναρκοπέδιο» για την ελληνική οικονομία αποτελεί η οικοδομή, γι΄ αυτό η λήψη άμεσων μέτρων για τον κλάδο θα πρέπει να αποτελέσει κατεπείγουσα προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλουμύλ κ. Γιώργος Μυλωνάς, μιλώντας στην  οικονομική e-εφημερίδα voria.gr. 

Αν δεν συμβεί αυτή η εξέλιξη διαβλέπει απρόβλεπτες παρενέργειες για την οικονομία και κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, γιατί «η μεταποίηση στην Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα». Επισημαίνει ότι ο κλάδος της οικοδομής, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι σε τραγική κατάσταση σήμερα και ότι οι εκλογές επιβαρύνουν τη δυσμενή κατάσταση γιατί «πάγωσαν» τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και έχει ανάγκη η αγορά. Δεν θέλει να σκέφτεται ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος εκλογών. Συμφωνεί ότι οι εκλογές επιβαρύνουν την εθνική οικονομία και ότι δεν ήταν ο σωστός χρόνος διεξαγωγής τους.

Κατά τον κ. Μυλωνά η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει, θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην οικοδομή, που εξήγγειλε η απερχόμενη κυβέρνηση και «πάγωσε», λόγω προκήρυξης εκλογών. Το μέτρο αυτό παραδέχεται ότι είχε δημιουργήσει μια θετική ψυχολογία και προσμονή στην αγορά, αλλά τώρα υπάρχει αβεβαιότητα και σκεπτικισμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Με την αντικατάσταση κουφωμάτων, ανακαινίσεις παλαιών οικοδομών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας  θα τονωθεί σημαντικά η αγορά και όλα τα επαγγέλματα και συνεργεία, που εμπλέκονται με την οικοδομή. Το ίδιο μέτρο, τονίζει ελήφθη σε Γαλλία, Γερμανία ΗΠΑ και έφερε σημαντικά αποτελέσματα.

Παραδέχεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μεγέθους Αλουμύλ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα, καθώς «εμείς εξάγουμε το 70% της παραγωγής μας», αλλά υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις και συνεργεία, που το 100% της δραστηριότητας τους απευθύνεται στην ελληνική αγορά και αυτές κινδυνεύουν αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα  παροχής κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στις παλιές οικοδομές. Γιατί παράλληλα επιβαρύνονται ασφυκτικά από τις ακάλυπτες επιταγές, την έλλειψη ρευστότητας. Κατά τον κ. Μυλωνά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει  ρευστότητα και  φθηνό χρήμα στην αγορά, τα οποία θα αποτελέσουν «όαση» για τις επιχειρήσεις.

Φως στο τούνελ της κρίσης δεν διαβλέπει το 2010, αν και παραδέχεται ότι στο εξωτερικό άρχισαν να διαφαίνονται τα σημάδια ανάκαμψης. Ομολογεί ότι ο ίδιος ήταν στην Τσεχία πρόσφατα και ήδη πελάτες του ομίλου, άρχισαν να κάνουν επαφές  για νέα projects και νέα συμβόλαια».

Επισημαίνει ότι η εταιρία του, Αλουμύλ, ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το α’ εξάμηνο του 2009 από το σοκ που είχε πάθει παγκόσμια η αγορά των κατασκευών και του αλουμινίου. Γνωστοποιεί ότι οι μισθοί των εργαζομένων από 1η Ιουλίου επανήλθαν στα κανονικά επίπεδα. Βέβαια παραδέχεται ότι ο όμιλος Αλουμύλ φέτος θα κλείσει με ζημίες, ενώ πτώση θα σημειώσει και ο κύκλος εργασιών. Απέφυγε βέβαια να προσδιορίσει το ποσοστό κάμψης των πωλήσεων, γιατί θεωρεί κρίσιμο το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος το 2008 παρουσίασε οριακή μείωση των πωλήσεων κατά 0,9%, στα 285 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 287,6 εκατ. του 2007. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ, έναντι 41,8 εκατ. ευρώ, του 2007, σημειώνοντας μείωση 11,5% και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 49% στα 8,7 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ του 2007. Η τελική κερδοφορία του ομίλου (κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας), σημείωσε πτώση κατά 50,3%, διαμορφωμένη στα ευρώ 4,7 εκατ. έναντι ευρώ 9,5 εκ. του 2007.

Προφίλ Εταιρίας

Η ΑΛΟΥΜΥΛ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα - βάσει παραγωγικής δυναμικότητας - στην Ευρώπη για ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου για όλες τις κλασικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές καθώς και βιομηχανικών προφίλ ειδικών προδιαγραφών για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική, τις μεταφορές, κλπ. Με τα ανεπτυγμένα δίκτυα πωλήσεων σε 45 χώρες, σε 4 ηπείρους, έχει εδραιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου και συμπληρωματικών προϊόντων (σύνθετα φύλλα αλουμινίου J-Bond, πολυκαρβονικά, αυτοματισμοί, συστήματα σκίασης, κ.α.).

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία και Αλβανία. Διαθέτει 28 θυγατρικές εταιρίες, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται στο εξωτερικό (Ευρώπη, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή). Η μητρική Εταιρία ιδρύθηκε το 1988 και είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1998. Οι πωλήσεις του Ομίλου ξεπέρασαν τα  285 εκ. για το 2008 και τα λειτουργικά κέρδη προσέγγισαν τα 37 εκ. αντίστοιχα.

Περιλήφθηκε οκτώ φορές στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και βραβεύθηκε εξίσου για τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ έχει αναδειχθεί σε συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου ως αναγνώριση της σημαντικής της προσφοράς στον κλάδο σχεδιασμού, παραγωγής και διάθεσης αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, καθώς επίσης και διατομών βιομηχανικής χρήσης.