Skip to main content

Φτωχότερο το Χ.Α. σε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Μετά την Κleemann αποχωρεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Μάρμαρα Κυριακίδης. Ποια η εξήγηση του φαινομένου και που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια

 Μετά την "Kleemann" μία ακόμη υγιής, αναπτυσσόμενη και εξωστρεφής βιομηχανία της βόρειας Ελλάδας, η «Μάρμαρα Κυριακίδης» αποχωρεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθιστώντας το ακόμη φτωχότερο.

Το Χ.Α., που στις καλές εποχές, χρηματοδότησε την ανάπτυξη των παραγωγικών επιχειρήσεων προσδίδοντάς τους παράλληλα κύρος και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αλλά και υποστηρίζοντας την προσαρμογή τους σε πιο απαιτητικές μεθόδους λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης, χάνει πλέον από το ταμπλό του δυνατά χαρτιά.

Το φαινόμενο της αποχώρησης υγιών, εξαγωγικών επιχειρήσεων, έχει την εξήγησή του. Στα χρόνια της κρίσης, οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών κατρακύλησαν ακόμη και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν μόνο θετικά στοιχεία να επιδείξουν. Εν ολίγοις, οι επιχειρήσεις αυτές, έχασαν σε χρηματιστηριακή αξία.

Πέραν αυτού, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ανάγκασαν όσες επιχειρήσεις μπορούσαν, να βρούνε λύσεις εκτός Ελλάδος, προκειμένου να εξασφαλίζουν κεφάλαια από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ελληνικοί όμιλοι περνάνε τις θυγατρικές τους κάτω από holdings που έχουν έδρα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεγάλοι βέβαια, έχουν με επιτυχία βρει την οδό της χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, ενώ οι εταιρείες με καλά fundamentals επιτυγχάνουν να εξασφαλίζουν δάνεια από τις ελληνικές εμπορικές Τράπεζες.

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά, τείνουν να απευθύνονται για την εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων σε funds. Για τις περιπτώσεις δε που τα funds- κάτι που συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων- ζητούν από την εταιρείες κωδικό ISIN, κωδικός που δίνεται από χρηματιστηριακές αγορές, στρέφονται σε άλλα Χρηματιστήρια και όχι στο Χ.Α. , που δεν αναγκάζουν σε free float(ελάχιστη ελεύθερη διασπορά στο Χ.Α. το 10% των μετοχών), καθώς στην τωρινή συγκυρία οι μικρομέτοχοι έχουν εγκαταλείψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Συμπερασματικά, κάποιες δυνατές εταιρείες φεύγουν ενώ κάποιες μικρομεσαίες αλλά δυναμικές στρέφονται σε πιο ευέλικτες αγορές ξένων χρηματιστηρίων. Το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά και άμεσα από το Χ.Α., καθώς η πορεία του κάθε Χρηματιστηρίου συνδέεται με την πορεία της οικονομίας της χώρας στην οποία βρίσκεται και λειτουργεί, αλλά ενδεχομένως να μπορούν να γίνουν κινήσεις που να κάνουν ελκυστικότερη την ελληνική Αγορά για τις μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.