Skip to main content

FT: Το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης φτάνει στο τέλος του

Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ τον προσεχή Αύγουστο, θέτοντας έτσι τέλος σε μια περίπου δεκαετία κρίσης, λένε οι FT

Το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης οδεύει στο τέλος του, αλλά η επιτυχία κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι, αναφέρουν σε εκτενές άρθρο τους για το "διαφαινόμενο" τέλος των πολυετών Μνημονίων της Ελλάδας, οι Financial Times.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ τον προσεχή Αύγουστο, θέτοντας έτσι τέλος σε μια περίπου δεκαετία κρίσης και επιτήρησης από τους διεθνείς πιστωτές της.

Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, οι κίνδυνοι από το επικείμενο τέλος της κηδεμονίας του μεγαλύτερου κράτους - οφειλέτη τους είναι τεράστιοι, σημειώνουν οι FT. Όπως εξηγούν, από τις μεταρρυθμίσεις του νομικού συστήματος μέχρι και την δημιουργία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πεδίο της δημόσιας πολιτικής της Ελλάδας που δεν έχουν "ακουμπήσει" οι εταίροι της τα προηγούμενα 8 χρόνια.

Η Ελλάδα ήταν αδιαμφισβήτητα το "τρυβλίο Petri" τη ευρωζώνης, σημειώνουν οι FT. Όλα αυτά θα τελειώσουν με το τέλος της οικονομικής κηδεμονίας, αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, σημειώνουν οι FT παραθέτοντας τους κινδύνους εφαρμογής τω δεκάδων μεταρρυθμιστικών νόμων που έχει περάσει κατά την διάρκεια των μνημονίων η χώρα.