Skip to main content

FT: Το κουαρτέτο των Θεσμών απειλεί να φύγει από την Αθήνα

Ενδεχόμενη αποχώρηση του κουαρτέτου χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση θα καθυστερούσε τις συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, γράφουν οι FT.

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία φέρονται να είναι οι δανειστές, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι οποίοι σε δημοσίευμά τους σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα καθυστερούσε περαιτέρω τις συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον του προγράμματος διάσωσης.

Οι FT κάνουν λόγο για απειλή των δανειστών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από το Καθολικό Πάσχα, στις 27 Μαρτίου, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένη ένταση μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ.

Επικαλούμενος δύο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες, ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι «πρόκειται πλέον για ευρωπαϊκό ζήτημα», υποστηρίζοντας ότι η δόση που θα λάβει η Ελλάδα, μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι απαραίτητη για να απελευθερωθούν πόροι και για τους πρόσφυγες.

Αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε ότι, εάν δεν διαφαίνεται γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας, οι θεσμοί θα αφήσουν την Αθήνα επιστρέφοντας μετά από το Καθολικό Πάσχα.

Ένας ακόμη αξιωματούχος από την πλευρά των θεσμών σημείωσε, σύμφωνα με τους FT, ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με αποτέλεσμα οι δανειστές να συζητούν για την ανάγκη «διαλείμματος» στις διαπραγματεύσεις.