Skip to main content

FT: Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Τουρκία για τους πρόσφυγες

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, έστειλε σήμα πως η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις.

Η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στην επίλυση του αδιεξόδου με την Άγκυρα με μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Στο σχετικό τους δημοσίευμα οι FT κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του μπλοκ απέναντι στις ροές ανθρώπων που εισέρχονται στα εδάφη του.

Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Tούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, έστειλε σήμα πως η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τη δράση κατά των διακινητών.

Αν και η συμφωνία εκκρεμεί και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, δίνοντας ένα πιο σκληρό πρόσωπο σε μια στρατηγική που εν πολλοίς έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διαπλέουν το Αιγαίο.