Skip to main content

FT: Η έξοδος από τα μνημόνια ίσως δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη

Το ΔΝΤ μπορεί να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής διάσωσης, λένε οι FT.

Στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η έξοδος από τα μνημόνια, τον Αύγουστο, θα είναι όσο απρόσκοπτη θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους υπό τον τίτλο «μια ελληνική άνοιξη».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δύο μακρόχρονες δικαστικές υποθέσεις που έχουν αναδείξει την ανησυχία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Η μία υπόθεση αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και η άλλη την παραπομπή σε δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης, οι  οποίοι ήταν μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

«Και οι δύο διώξεις αφορούν φερόμενα εγκλήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους», εξηγεί η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον συντάκτη, για τους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης, αυτές οι δικαστικές υποθέσεις συνδέονται με το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη (ανεξαρτήτως κομμάτων) δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για όσα έγιναν πριν από το 2009.

Oι F.T. αναφέρουν ακόμη ότι εκτός από την ανησυχία στην Ε.Ε. για το κράτος δικαίου και για τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας, υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που μπορεί  να αντιμετωπίσει η χώρα στον δρόμο για τη μεταμνημονιακή εποχή της.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στις ευαίσθητες συνομιλίες που πρέπει να γίνουν πριν από τον Αύγουστο για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτές είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν την άνοιξη, ωστόσο η απουσία κυβέρνησης στο Βερολίνο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην έναρξή τους.

«Χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η Ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής διάσωσης», καταλήγει ο συντάκτης.