Skip to main content

FT: Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος

Παραθέτοντας σοκαριστικά στοιχεία και μαρτυρίες Ελλήνων, ο δημοσιογράφος σκιαγραφεί την εικόνα μιας χώρας που βυθίζεται ολοένα περισσότερο στη φτώχεια

«Ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα σημερινό δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Μια Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος», το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής του μέσου στην Κεντρική Ευρώπη Χένρι Φόι.

Παραθέτοντας σοκαριστικά στοιχεία αλλά και μαρτυρίες Ελλήνων, ο Φόι σκιαγραφεί την εικόνα μιας χώρας που βυθίζεται ολοένα περισσότερο στη φτώχεια που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. 

«Αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα» γράφει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του. 

Ο ίδιος ξεκινά το οδοιπορικό του στην Ελλάδα επισκεπτόμενος το χωριό Εφύρα στην Ηλεία, μια περιοχή που, όπως υπενθυμίζει, ονοματίστηκε από τον Όμηρο ως ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας.

«Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια» δηλώνει στους FT ο δήμαρχος του χωριού Άγγελος Πετρόπουλος. Ο Φόι σημειώνει στο άρθρο του ότι παρόμοιες εκκλήσεις ακούγονται όλο και συχνότερα στην Ελλάδα στον 8ο χρόνο που πλήττεται πλέον η χώρα από την κρίση.

Ο ίδιος παραθέτει μάλιστα μια σειρά από στοιχεία που υποστηρίζουν τη παρατήρησή του αυτή:

- η χώρα χρωστάει περίπου 320 δισ. ευρώ
- η ανεργία βρίσκεται στο 23% και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται χωρίς δουλειά
- πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση
- το 2015 το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2%

Αν και η Ελλάδα παρουσιάζεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, εντούτοις η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί, σημειώνει ο Φόι.

Ψέγοντας τους αξιωματούχους της ΕΕ που πανηγυρίζουν για τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ότι η ένταση ανάμεσα στους «παραπληθέντες ψηψοφόρους» αυξάνεται ενώ το κυβερνών κόμμα βιώνει μια δημοσκοπική ελεύθερη πτώση, μπλεγμένο ανάμεσα στις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ψυχρή πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει τέλος ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθεια αυξάνονται» γράφει ο Φόι.