Skip to main content

FT: Δεν απέχει πολύ το capital control στις ελληνικές τράπεζες

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει στα τέλη Ιουνίου λόγω της μη αποπληρωμής του ΔΝΤ, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, γράφουν οι Financial Times.

Στο προσκήνιο τίθενται τα μέτρα περιορισμού άντλησης κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις μαζικές αναλήψεις των καταθετών από τις τράπεζες, φέρνουν στο προσκήνιο αυτά τα μέτρα, την ώρα που αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι σύντομα θα αναγκαστεί να τα εφαρμόσει», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

Ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες, δηλώνει στους FT ότι «απέχουμε τέσσερις με έξι εβδομάδες από την πιθανή επιβολή capital controls», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «πάντα μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή λύση, αλλά πλέον φτάνουμε στο τέλος του χρόνου».

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει στα τέλη Ιουνίου λόγω της μη αποπληρωμής του ΔΝΤ, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Η χώρα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει την συνταγή της Κύπρου και της Αργεντινής, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτραπεί η "αιμορραγία" των τραπεζών για να αποφευχθεί η πτώχευση», σχολιάζουν οι Financial Times.