Skip to main content

Φρούριο η Αθήνα ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ομπάμα

Χιλιάδες αστυνομικοί, εκατοντάδες πράκτορες της CIA μέχρι και ένα πολεμικό πλοίο είναι σε επιφυλακή για να εγγυηθούν την ασφαλή παραμονή του προέδρου.

Σε εγρήγορση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταφθάνει αύριο στην πρωτεύουσα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εκατοντάδες πράκτορες της CIA μέχρι και ένα πολεμικό πλοίο βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή παραμονή του προέδρου στη χώρα.

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις

Απαγορεύτηκαν όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, για το διήμερο αύριο και μεθαύριο, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Αυτό προβλέπει απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

4.500 αστυνομικοί

Τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.
Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα. Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ' όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλαδή, κάθε σημείο απ' όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία του Αμερικανού Προέδρου θα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ψηφιακούς ασυρμάτους, το περίφημο SEPURA.

Πράκτορες της CIA

Στις αρχές της εβδομάδας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 500 πράκτορες της CIA, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τις ημέρες της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες έκαναν αυτοψία στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, όσο και σε ξενοδοχείο, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Τους Αμερικανούς πράκτορες συνόδευαν Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι έδιναν στους πρώτους τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά στην διαρρύθμιση των χώρων, όπου θα κινηθούν την ημέρα της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου.

Πολεμικό πλοίο

Στην διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, για την ασφάλεια του θα φροντίσει και ένα υπερσύχρονο πολεμικό πλοίο, το οποίο εντοπίσθηκε σε σημείο στο λιμάνι του Πειραιά.

Διαδηλώσεις

Παρά την απαγόρευση, συνδικαλιστικές ενώσεις, φορείς, κόμματα και συλλογικότητες έχουν προγραμματίσει δεκάδες συλλαλητήρια και πορείες προκειμένου να να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Το ΠΑΜΕ μάλιστα όπως και το ΚΚΕ, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την απαγόρευση.

Στην Αθήνα:

 - Η ΑΔΕΔΥ καλεί να βγουν όλοι στους δρόμους την Τρίτη και προγραμματίζει πορείες και συλλαλητήριο.
 - Συγκέντρωση διοργανώνει και το ΠΑΜΕ για αύριο 15 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην Ομόνοια. Για τις συγκεντρώσεις στις 6.30 έχουν προγραμματιστεί προσυγκεντρώσεις στα Χαυτεία, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Βάθη, μισή ώρα νωρίτερα.
 - Διαδήλωση για την Τρίτη, στις 17:00 στο Πολυτεχνείο, διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Θα ακολουθήσει πορεία.
 - Διαδηλώσεις και πορείες έχουν προαναγγείλει η Ανταρσύα, η ΛΑΕ, σωματεία και συλλογικότητες για τις 5 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. 

- Η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών θα συγκεντρωθεί την Τρίτη, μετά τις 5.30 το απόγευμα, στο Πολυτεχνείο.
- Συλλαλητήρια και πορείες θα πραγματοποιήσουν στο κέντρο της Αθήνας καθηγητές (ΟΛΜΕ) δάσκαλοι (ΔΟΕ) και νηπιαγωγοί.

Στη Θεσσαλονίκη:
   
Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, για την 24ωρη επίσκεψη - «πρόκληση» του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη στις 18:00 μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της «ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ», του ΚΚΕ (μ-λ) και του «ΞΕΚΙΝΗΜΑ-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση».

Απαγορεύεται η στάθμευση σε όλη τη Συγγρού

Εκτός από την απαγόρευση συγκεντρώσεων, τις μετατροπές ακόμη και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Κυκλοφορίας, θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα από την τροχαία. Εκτός του ότι τα σημεία των δρόμων από όπου θα περνά η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα κλείνει μισή ώρα πριν, ήδη από σήμερα σε ορισμένους δρόμους απαγορεύεται εντελώς η στάθμευση. Οπως για παράδειγμα στη λεωφόρο Συγγρού όπου ήδη από σήμερα έχουν τοποθετηθεί κορδέλες από την τροχαίο και σημειώματα ότι απαγορεύεται η στάθμευση από σήμερα έως και την Τετάρτη, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

1) Κλειστοί θα παραμείνουν από τις 12:00 αύριο Τρίτη 15/11 και μέχρι νεοτέρας οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Συγγρού Φιξ του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση

2) Στη γραμμή 3 του Μετρό δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο μεταξύ 10:20 - 11:20

3) Το Τραμ θα διακόψει τη λειτουργία του μεταξύ 12:30 - 21:00

Από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό και το σωματείο του Τραμ αποφασίστηκε να συνεχιστούν κανονικά οι στάσεις εργασίας τις επόμενες ημέρες.