Skip to main content

Φρούρια οι γερμανικές πόλεις εν όψει Πρωτοχρονιάς

Σε Βερολίνο και Κολωνία τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότατα, με εντονότατη αστυνομική παρουσία, οδοφράγματα και κάμερες παραλούθησης.

Οχυρώνονται οι γερμανικές πόλεις ενόψει της Πρωτοχρονιάς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο και τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης πρόπερσι στην Κολωνία. Στις δυο συγκεκριμένες πόλεις τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότατα, με εντονότατη αστυνομική παρουσία, άνδρες των αρχών ασφαλείας με πολιτικά, οδοφράγματα και φράγματα από μπετόν, τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και εκατοντάδες νέες κάμερες παρακολούθησης.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας ειδικώς στη γερμανική πρωτεύουσα η οποία έζησε τον εφιάλτη της τρομοκρατίας τα περσινά Χριστούγεννα. Στο παραδοσιακό πάρτι που στήνεται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποδέχονται το νέο έτος ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 τρομοκράτης επιτέθηκε με κλεμμένο φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100 περίπου.

Εξονυχιστικός έλεγχος

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Πύλη είναι περιφραγμένη, οι επισκέπτες θα ελέγχονται εξονυχιστικά κατά την είσοδό τους ενώ απαγορεύονται μεγάλες τσάντες και βαλίτσες. Τις αστυνομικές δυνάμεις θα συνδράμουν σε πολλά σημεία ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης.

Παρόμοια η εικόνα και στην Κολωνία όπου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2015 είχαν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Εκεί έχει επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας γύρω από τον Καθεδρικό Ναό όπου είχαν σημειωθεί τα έκτροπα ενώ στην ίδια ζώνη απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα. Μια από τις βασικές αποστολές των αστυνομικών θα είναι να αποτρέπουν το σχηματισμό μεγάλων ομάδων επισκεπτών. Περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί θα αναλάβουν τη διαφύλαξη της τάξης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παντού


Ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο Αμβούργο όπου πριν από δυο χρόνια καταγράφηκαν επίσης κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης εκατοντάδων γυναικών. Δεδομένου ότι τα περιστατικά δεν επαναλήφθηκαν πέρσι, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την ίδια τακτική με περίπου 530 ένστολους επί ποδός σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως το Ρέπερμπαν.

Στο Ντίσελντορφ έχει επιβληθεί απαγόρευση πυροτεχνημάτων στην παλιά πόλη ενώ πιο έντονη από ότι συνήθως θα είναι η αστυνομική παρουσία σε Μπόχουμ, Άαχεν, Ντούισμπουργκ και Βόννη. Ειδικά μέτρα ισχύουν επίσης σε Φρανκφούρτη αλλά και στο Μόναχο όπου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2015 είχε σημάνει συναγερμός για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle