Skip to main content

Φράκαρε το σύστημα με τις αιτήσεις για POS- Στον αέρα οι επαγγελματίες

Ραντεβού από εβδομάδα δίνουν τράπεζες σε επαγγελματίες για να υποβάλλουν αίτηση για την προμήθεια POS. Αναγκαία η παράταση στην προθεσμία.

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επιβολής τσουχτερoύ προστίμου 1.500 ευρώ. Εξαιτίας του συνωστισμού στις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες για την προμήθεια των POS πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν καταφέρει καν να καταθέσουν την σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στη Voria.gr επαγγελματίες οι υπάλληλοι στις τράπεζες δίνουν ραντεβού από ... εβδομάδα στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους για να προμηθευτούν τερματική συσκευή. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι απαιτούνται κάποιες ημέρες από τη στιγμή της αίτησης, προκειμένου να παραλάβει ο επαγγελματίας τη συσκευή.

«Πήγα στην τράπεζα χθες για να καταθέσω την αίτηση και μου είπαν ότι δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν. Μου έδωσαν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ επαγγελματία που ήταν μετά από εμένα είπαν να πάει την Τετάρτη. Κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει τι θα γίνει που σε περίπτωση ελέγχου επιβληθούν πρόστιμα", τόνισε ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Voria.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθώς τα συστήματα κολλάνε εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, ενώ λείπει και μεγάλος αριθμός υπαλλήλων ελέω.. καλοκαιρινών διακοπών.

Με αυτά τα δεδομένα, απαιτείται να δοθεί άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία παράταση στις προθεσμίες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα μετέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένεται σήμερα η έκδοση εγκυκλίου που θα προβλέπει ότι σε σχέση με τους ελέγχους και για μικρό χρονικό διάστημα, θα υπάρξει επιείκεια σε σχέση με τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις όσων δεν διαθέτουν, αλλά έχουν ήδη απευθύνει αίτημα για απόκτηση τερματικού ή ηλεκτρονικής εφαρμογής πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 27/7 και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα προμηθευτούν, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων που έχουν δεχτεί οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές πηγές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις περιπτώσεις που δεν έχουν απευθύνει αίτημα εξαιτίας ακριβώς του συνωστισμού στις τράπεζες και δεν διαθέτουν κάποια απόδειξη στα χέρια τους για την πρόθεσή τους να συμμορφωθούν με τον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίουτην άτυπη ανοχή έναρξης των ελέγχων στην αγορά μετά τις 31/7/17 .