Skip to main content

Φουσκωμένες για το 2017 οι εισφορές ΕΦΚΑ για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

Περίπου 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια χαράτσια με σήμερα τουλάχιστον για ακόμη 5 μήνες.

Αναβολή για μετά τον Σεπτέμβριο του 2017, που ίσως φτάσει και στις αρχές του 2018, παίρνει ο επανυπολογισμός των εισφορών στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Περίπου 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια χαράτσια με σήμερα τουλάχιστον για ακόμη 5 μήνες, παρότι ήδη έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και βάσει νόμου οι εισφορές τους στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το πιο πρόσφατο εισόδημα (του 2016) ώστε να συμψηφιστούν οι διαφορές που προκύπτουν με τις αρχικές εισφορές που υπολογίστηκαν με τα εισοδήματα του 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο λόγος που ο συμψηφισμός παίρνει αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΗΔΙΚΑ που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΕΦΚΑ τον υπολογισμό των εισφορών προκήρυξε διαγωνισμό 40.000 ευρώ για να προμηθευτεί νέο λογισμικό, το οποίο θα της επιτρέψει να κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις και κυρίως τον επανυπολογισμό των εισφορών με τα εισοδήματα του 2016.

Οι προσφορές θα υποβληθούν 4 Μαΐου και ο ανάδοχος θα έχει 4 μήνες για να παραδώσει το έργο, δηλαδή ως τον Σεπτέμβριο του 2017. Από εκεί και μετά -και αν δεν προκύψουν ενστάσεις, ή άλλα προβλήματα- το νέο σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή και αν όλα πάνε καλά η ΗΔΙΚΑ θα πάρει το αρχείο των φετινών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα υπολογίσει τις εισφορές του 2017 με τα εισοδήματα του 2016.

Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι ο συμψηφισμός εισφορών για το 2017 θα τραβήξει σε μάκρος και είναι πολύ πιθανό να φτάσει στις αρχές του 2018.