Skip to main content

«Φωτογραφίζοντας αθέατους ρόλους γυναικών» - Ξεκινάει το πρόγραμμα για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης

Στόχος του προγράμματος είναι η αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών γενεών και η κοινή εμπλοκή σε έναν κοινό σκοπό που αναδεικνύει τις γυναικείες ιστορίες.

Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης & το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης, τιμούν τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και ανακοινώνουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας αθέατους ρόλους γυναικών. Ένα πρόγραμμα για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά τού τόπου», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποσκοπεί στην  καλλιτεχνική αποτύπωση των ιστοριών, βιωμάτων, μνήμης και αισθήσεων των γυναικών του Δήμου Θέρμης, των «αθέατων» ρόλων τους καθώς και η σύνδεση διαφορετικών γενεών γυναικών μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, θα «ζωντανέψουν» και θα αποτυπωθούν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις των δεκατεσσάρων κοινοτήτων του Δήμου, με τα διαφορετικά ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά τους.

Ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, που τις περισσότερες φορές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, στόμα με στόμα, και δεν καταγράφονται, θα αποτυπωθούν στο παρόν πρόγραμμα. Στόχος του είναι να φέρει στην επιφάνεια την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Θέρμης, έτσι όπως έχει βιωθεί από μεγαλύτερες γυναίκες του τόπου και όπως γίνεται αντιληπτή σήμερα από τις νεότερες γυναίκες.

Στόχος επίσης, μέσα από τα εργαστήρια της δια βίου μάθησης, είναι η αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών γενεών και η κοινή εμπλοκή σε έναν κοινό σκοπό που αναδεικνύει τις γυναικείες ιστορίες.

Μέσα από επικοινωνίες με Συλλόγους Γυναικών, Πολιτιστικούς Συλλόγους αλλά και φορείς των Κοινοτήτων του Δήμου, το Συμβούλιο και η Διεύθυνση οργανώνουν μια σειρά συναντήσεων και εργαστηρίων στις κοινότητες, στις οποίες καλούνται γυναίκες, όλων των ηλικιών, που έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία η/και ένα βίωμα σχετικά με τον τόπο και την ιστορία του. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές και σε υπόλοιπους κατοίκους των κοινοτήτων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Μέσα απο τεχνικές ατομικής και συλλογικης ενδυνάμωσης και έκφρασης, που θα πραγματοποιήσουν οι πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες και εμψυχώτριες, συνεργάτιδες του Δήμου, θα αναδιπλωθούν και θα συνδεθούν οι μαρτυρίες και αφηγήσεις των γυναικών του τόπου. Σε επόμενο στάδιο, θα αποτυπωθούν πορτρέτα και στιγμές καθημερινής ζωής στο φακό νέων επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων του Δήμου Θέρμης. Τα βλέμματα, η φωνή, η μυρωδιά, ο ήχος, το άγγιγμα ενός μοναδικού και αγαπημένου αντικειμένου και ένα στιγμιότυπο καθημερινότητας της οικογένειας, του σπιτιού η/και της κοινότητας θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν σε αυτές τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα. Στο τέλος του προγράμματος θα παραχθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα, στις σελίδες του οποίου θα αγκαλιάζονται καλλιτεχνικές φωτογραφίες και κείμενα για τους αθέατους ρόλους των γυναικών του Δήμου, ως μια προσπάθεια να παραμείνουν ακέραια και σταθερά στο χρόνο. Ένας γύρος εκδηλώσεων εορτασμού στις κοινότητες μαζι με κατά τόπους εκθέσεις φωτογραφιών και μία εκδήλωση στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης θα είναι τα τελικά events που θα δυναμώσουν τις φωνές των γυναικών και θα τις φέρουν κοντά με ανθρώπους εντός και εκτός του Δήμου, μέσα σε ένα άρωμα γυναικείο του τόπου αυτού.

Image

Οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν:

Σάββατο 9 Μαρτίου:

- Μονοπήγαδο, στο χώρο του Μουσείου, στις 17:00
- Άγιος Αντώνιος, στον Συνεταιρισμό Γυναικών, στις 18:30

Κυριακή 10 Μαρτίου:

- Καρδία, στην αίθουσα Συλλόγου Γυναικών, στις 11:00
- Τρίλοφος, στο Κέντρο Πολιτισμού (Πέτρινο), στις 17:00


Concept, Επιμέλεια: Χρύση Κληματσούδα (Πολιτικός Επισήημονας, Msc Τοπική Αυτοδιοίκηση &
Περιφερειακή Ανάπτυξη-Κοινωνικές Πολιτικές), Νάγια Τσελέπη (Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας,
Μεταδιδάκτωρ Ερευνήτρια & Εκπαιδεύτρια, Πιστοποιημένη Σύμβουλος στη Σοσιοκρατική Κυκλική
Μέθοδο), Σοφία Κυπριανίδου (Εκπαιδεύτρια Σοσιοκρατίας, Σκηνοθέτιδα)
Φωτογραφία: Παναγιωτης Μπατατόλης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Greek Instagramers Events, Γιώργος Βέργαδος, Έλλη Αγιαννιδη
Υλοποίηση: Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης, Διεύθύνση Παιδείας, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης.