Skip to main content

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανική στέγη

Την έναρξη υλοποίησης ενός προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε βιομηχανικές στέγες, ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθ
Την έναρξη υλοποίησης ενός προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε βιομηχανικές στέγες, ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται «Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες» έχει ως στόχο να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες βιομηχανικών-βιοτεχνικών επιχειρήσεων και εντάσσεται στους άξονες δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς από κοινού με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο ρόλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι να αξιολογεί το δυναμικό της κάθε βιομηχανικής στέγης και τη δυνατότητά της να φιλοξενήσει φωτοβολταϊκά, να εκπονεί το επιχειρηματικό σχέδιο, να επιλέγει τον καταλληλότερο εξοπλισμό,να φροντίζει για την απρόσκοπτη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο, καθώς και να πιστοποιεί την ποιοτική εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, «θα βρίσκεται δίπλα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ενός νέου ανταγωνιστικού  τραπεζικού προϊόντος, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και ένα  ειδικό  ασφαλιστικό πακέτο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει στις επιχειρήσεις τα εξής:

- Την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη μίας επιχείρησης.

- Tη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα ειδικά διαμορφωμένο ελκυστικό πακέτο.

- Τον οικονομοτεχνικό έλεγχο για λογαριασμό της επιχείρησης, δηλαδή τον έλεγχο οικονομικής σκοπιμότητας του έργου, την επάρκεια της στατικής κατασκευής του κτιρίου και την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και σύνδεσής τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

- Την προετοιμασία και υποβολή φακέλων για την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας και για την υπογραφή των απαιτούμενων Συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. 

- Την έκδοση της Έγκρισης Επέκτασης Σκοπού από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (για όσες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εντός ΒΙ.ΠΕ.).

- Τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο.

- Τον έλεγχο και πιστοποίηση του συστήματος.

- Την ασφάλιση του συστήματος.

- Τη συντήρηση του συστήματος (εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση).


Η νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχει τη δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες επιχειρήσεων. Για συστήματα ισχύος έως 1 μεγαβάτ (MWp) σε στέγες δεν απαιτείται πλέον άδεια παραγωγής και περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει μία επιχείρηση είναι να πάρει μία προσφορά όρων σύνδεσης από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), μία έγκριση μικρών εργασιών από την αρμόδια Πολεοδομία και να υπογράψει μία 20ετή σύμβαση αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Με βάση τη νομοθεσία, κάθε κιλοβατώρα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα, πωλείται στο δίκτυο έναντι 0,40-0,45 €/kWh, μία τιμή που είναι εγγυημένη από το νόμο για μια εικοσαετία. Έτσι, η επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα θα έχουν ένα σημαντικό εγγυημένο ετήσιο έσοδο.