Skip to main content

Φωτίζει έντεκα μνημεία της Unesco ο δήμος Θεσσαλονίκης

Η ανάθεση της μελέτης έχει εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης και αναμένεται την Δευτέρα να λάβει και το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο

Φως σε μνημεία της πόλης, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Unesco, αναμένεται να «ρίξει» ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έντεκα μνημεία τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και βρίσκονται κυρίως πάνω ή κοντά στον άξονα της οδού Εγνατίας.

Η δημοτική αρχή πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης ειδικού φωτισμού για την ανάδειξη των 11 μνημείων, τα οποία είναι μοναδικής αξίας της βυζαντινής και της μεταβυζαντικής εποχής.

Τα μνημεία αυτά είναι: τα Τείχη (τμήμα ανατολικών τειχών, πεζόδρομος Μελενίκου), η Ροτόντα, ο Ι.Ν. Μεταµορφώσεων του Σωτήρος (Εγνατία), ο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήµονος (Ιασωνίδου), ο Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου (Αγ. Σοφίας), ο Ι.Ν. Παναγίας Χαλκέων (πλ. Αριστοτέλους), οι Άγιοι Απόστολοι (Ολύμπου), ο Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού (Εγνατία), η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου (Εγνατία) και το Μπέη Χαμάμ (Εγνατία).

Στα συγκεκριμένα σημεία ο φωτισμός είναι είτε ανύπαρκος και μηδενικός, είτε πολύ ελάχιστος, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μνημειου. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ηλεκτρολογικά καλώδια και φωτιστικά σώματα τα οποία τοποθετήθηκαν αυθαίρετα πάνω στα μνημεία και προκαλούν φθορές στις επιφάνειες και πρέπει να αφαιρεθούν.  

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, «αντικείμενο του δημοτικού φωτισμού, εκτός των άλλων, αποτελεί η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της αισθητικής φυσιογνωμίας των σημείων αναφοράς και των μνημείωνμ της πόλης κατά τις νυχτερινές ώρες». Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται, «είναι σημαντική η ανάδειξη τους μέσω ειδικού φωτισμού, ώστε να προβάλλονται μέσα στο δομημένο περιβάλλον και το βράδυ».

Η ανάθεση της μελέτης έχει ήδη εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης και αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να λάβει και το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης συµφώνησε και αποδέχθηκε τον φωτισµό ανάδειξης των µνηµείων Unesco και παράλληλα πρότεινε να µελετηθούν και άλλα µνηµεία που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως µνηµεία Unesco ωστόσο έχουν ιδιαίτερη αξία.