Skip to main content

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Πέπλο καπνού καλύπτει για δεύτερη μέρα τον ουρανό της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Κρυμμένος πίσω από το τεράστιο αερομεταφερόμενο νέφος καπνού ο ήλιος - Δέκα φορές πάνω από τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια

Κάτω από ένα παχύ στρώμα καπνού, που προέρχεται από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη η οποία μαίνεται για πέμπτη ημέρα, ξύπνησε και σήμερα η Θεσσαλονίκη, κρύβοντας στην κυριολεξία τον ήλιο, σε ένα πρωινό που κατά τα άλλα αναμενόταν, σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση, να είναι αίθριο, χωρίς συννεφιά.

Το αερομεταφερόμενο, λόγω των βόρειων-βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν, νέφος έκανε την εμφάνισή του πάνω από την πόλη χθες μετά το μεσημέρι, ενώ ακόμη πυκνότερο είναι το φαινόμενο πάνω από ολόκληρη τη Χαλκιδική, με τις φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται από πολίτες και τουρίστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παραπέμπουν σε εικόνες αποκάλυψης.

Image

Εξαιτίας του πέπλου καπνού που έχει καλύψει σχεδόν τη μισή ηπειρωτική χώρα, μεγάλη είναι η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα, καθώς είναι έντονη η οσμή καμένου, η πτώση τέφρας και φυσικά η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, ιδιαίτερα επικίνδυνων για την υγεία.

Image

 

Δέκα φορές πάνω από τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια

Χθες το πρωί οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν έως και τα 106 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ωριαία βάση. Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι μία ασφαλής μέση τιμή 24ώρου είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στη 1 το μεσημέρι η τιμή που καταγράφηκε στην Άρτα ήταν 111 μικρογραμμάρια, ενώ στις 4 το απόγευμα ο σταθμός στην Ανατολή Ιωαννίνων έδειχνε 80 μικρογραμμάρια. Κακές ήταν οι συνθήκες και στην Πελοπόννησο, με τους σταθμούς σε Πάτρα και Ναύπλιο να καταγράφουν τιμές τριπλάσιες των αποδεκτών.

 

Image

 

Οδηγίες πνευμονολόγων

Λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρύνονται άμεσα από περιοχές με πυκνό καπνό για την προστασία τους ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν χρειαστεί να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εντός των συγκεκριμένων περιοχών να κρατούν τα παράθυρα κλειστά και να θέτουν σε λειτουργία την ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, οι πνευμονολόγοι συνιστούν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. «Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας», αναφέρουν.

 

Image