Skip to main content

Φως στο βάθος του τούνελ με την επίσχεση στον ΟΑΣΘ

Αύριο θα κατατεθούν σε «ασφαλή» λογαριασμό 3 εκατ. ευρώ για τα δεδουλευμένα Ιουλίου των εργαζομένων. Δέσμευση Σπίρτζη για άμεση λύση.

Σε τροχιά λύσης, τουλάχιστον προσωρινής, κινείται το ζήτημα της επίσχεσης στον ΟΑΣΘ, που ταλαιπωρεί την πόλη επί 11 συνεχείς μέρες. Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, έχει πάρει δέσμευση από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών πως αύριο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τον Ιούλιο με τρία εκατ. ευρώ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνει και η δέσμευση που έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, για λύση μέχρι αύριο το πρωί, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με βουλευτές της ΝΔ.

Βέβαια, ο ΟΑΣΘ επισήμως επιμένει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν οι φορολογικές εκκρεμότητες του Οργανισμού και αν κατατεθούν τα χρήματα, θα παρακρατηθούν από τη ΔΟΥ. Ο κ. Στεφανίδης είπε στη Voria.gr ότι ο Οργανισμός επικαλείται το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά επαφίεται στη δέσμευση του υπουργού ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε ασφαλή λογαριασμό.

Και ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης, παρότι αμφισβητεί τόσο τις προθέσεις  του υπουργού όσο και τη νομιμότητα της προτεινόμενης λύσης, δηλώνει πως σε περίπτωση που καταβληθούν τα οφειλόμενα του Ιουλίου, θα συγκαλέσει ΔΣ και Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί πιθανότατα η λήξη της επίσχεσης, η οποία, πάντως, εκτός απροόπτου, θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη.

Βέβαια, έστω κι αν βρεθεί ένας κοινός τόπος, η λύση στο ζήτημα του ΟΑΣΘ θα είναι προσωρινή, καθώς ακόμη και αν πληρωθούν για τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Δημήτρη Τσερμενίδη, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων. «Αν καταφέρει ο Σπίρτζης να καταβάλει τα δεδουλευμένα του Ιουλίου θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτό θα είναι όμως μια προσωρινή λύση στο πρόβλημά μας. Στο τέλος της εβδομάδας θα είμαστε απλήρωτοι για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τι θα γίνει από την επόμενη;», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στεφανίδης εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα αποδώσει καρπούς η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Υποδομών την Παρασκευή. «Ευχής έργο είναι στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, στην οποία θα συμμετέχουν η διοίκηση του ΟΑΣΘ και στελέχη των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των Οικονομικών, να τεθούν επί τάπητος το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού και να δοθούν οι οριστικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμη ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει και που αφορά στην εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στον επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων που εκτελούνται, αλλά και στον επαναϋπολογισμό των δαπανών του Οργανισμού, για μισθοδοσία και μετόχους.

Σημειώνεται πως δήμαρχοι και φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει διορία μέχρι αύριο το μεσημέρι στον υπουργό Μεταφορών για να δώσει λύση στο ζήτημα του ΟΑΣΘ, προειδοποιώντας σε διαφορετική με προσφυγή στον εισαγγελέα. Τονίζουν ακόμη πως θα πάνε στη συνάντηση στην οποία τους έχει καλέσει την Πέμπτη μόνο εάν τα λεωφορεία επιστρέψουν στους δρόμους (περισσότερα εδώ).

Σπίρτζης: Λύση μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Το ζήτημα του ΟΑΣΘ βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την Τρίτη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, κατά τη συνάντηση ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε για άμεση λύση μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Η συνάντηση, στην οποία από πλευράς ΝΔ συμμετείχαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, καθώς και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στάθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα τα αστικά λεωφορεία, ενώ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ.