Skip to main content

Φως στο τούνελ για ΕΛΒΟ

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 27 εκατ. ευρώ, αποτελεί ανάσα για τη βιομηχανία.

Φως στην άκρη του τούνελ αρχίζει να αχνοφαίνεται στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, μετά την απόφαση που έλαβε πριν λίγο η γενική συνέλευση των μετόχων, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 27 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της βορειοελλαδικής βιομηχανίας και από τα 27 εκατ. ευρώ, τα 23- 24 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για ένα παλαιότερο δάνειο που είχε λάβει η ΕΛΒΟ και του οποίου οι εγγυητικές του δημοσίου κατέπεσαν, ενώ τα υπόλοιπα 3-4 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Το πιο σημαντικό για την επιχείρηση, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, είναι ότι η καθαρή της θέση θα ξαναγίνει θετική, ενώ με την εξασφάλιση της φορολογικής ενημερότητας (κάτι που δεν μπορούσε να αποκτήσει όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με το δάνειο του παρελθόντος) θα μπορεί, πλέον, να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και να διεκδικεί συμβάσεις.

Στην αύξηση κεφαλαίου, πάντως, δεν πρόκειται να λάβουν μέρος τόσο ο όμιλος Μυτιληναίου, του οποίου το ποσοστό έτσι θα μειωθεί από το 43% στο 24,1%, όσο και η οικογένεια Λαϊνόπουλου, που θα περιοριστεί στο 3,3% της ΕΛΒΟ. Αντίθετα, το ελληνικό δημόσιο από το 51% που έχει σήμερα στη βορειοελλαδική εταιρεία, θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στο 72,6%, με προοπτική να φθάσει και στο 96,7% όταν και αν θα κάνει, τελικά, αποδεκτή τη δωρεά των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου.

Με το ξεκαθάρισμα του τοπίου, όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναθέσουν στην ΕΛΒΟ προγράμματα ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν το «ξεπάγωμα» του ομολογιακού δανείου των 15 εκατ. ευρώ που, κατά πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί με τις τράπεζες Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αποτέλεσμα να λυθεί και το πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας της επιχείρησης.

Την περίοδο αυτή, η ΕΛΒΟ έχει στις γραμμές παραγωγής την εκτέλεση προγράμματος 308 οχημάτων για τον Κυπριακό στρατό. Το Μάρτιο παραδόθηκε μια παραγγελία 33 φορτηγών και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έπεται μια ακόμη παράδοση με 25 οχήματα. Η παραγγελία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις της ΕΛΒΟ, σε τράπεζες, προμηθευτές και τρίτους, το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.