Skip to main content

Φως στο τούνελ βλέπουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις

Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο η κατάσταση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δεδομένα του δείκτη Northern Greece Business Index 500.
Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο η κατάσταση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δεδομένα του δείκτη Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, www.ngbi500.gr), καθώς θετικότερη τάση καταγράφτηκε σε παραμέτρους, όπως οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο και οι προσλήψεις.

Ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώνεται για το μήνα Αύγουστο στο -29, έναντι -34 τον Ιούλιο και -46 τον Ιούνιο, που αποτέλεσε και το πιο χαμηλό σημείο, στο οποίο έχει φτάσει από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά.

Η καλύτερη εικόνα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων είναι απόρροια του γεγονότος πως πλέον περισσότερες βλέπουν «φως στο τούνελ» το επόμενο εξάμηνο.

Έτσι τον Αύγουστο το 18% των επιχειρήσεων του δείγματος του NGBI 500, έναντι 16% τον Ιούλιο, εκτιμά πως το επόμενο εξάμηνο η κατάστασή του θα είναι καλύτερη. Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται και το ποσοστό όσων απαντούν πως η κατάστασή τους θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο και φτάνει πλέον το 38%, σε σχέση με 51% τον Ιούλιο.

Ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα από τις υπόλοιπες απαντήσεις των επιχειρήσεων στα ερωτήματα του δείκτη NGBI 500, ενώ ελαφρά βελτίωση καταγράφεται στο ζήτημα της απασχόλησης, ενδεχομένως λόγω ενίσχυσης των προσλήψεων, η οποία παρατηρείται σε κάποιους κλάδους της αγοράς κάθε Σεπτέμβριο.

Οι επιχειρήσεις κρίνουν τον Αύγουστο μόλις σε ποσοστό 12% ότι η υφιστάμενη κατάστασή τους είναι καλή (11% τον Ιούλιο), αλλά ενισχύονται στο 49%, έναντι 44% τον προηγούμενο μήνα όσες θεωρούν ότι είναι κακή.

Αναφορικά με τον τζίρο τους, σχεδόν ίδιο (17%) και πολύ χαμηλό παραμένει τον Αύγουστο το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε ο τζίρος τους.

Αναιμική είναι η δυναμική, που αναδύεται από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του NGBI 500 στο ζήτημα της απασχόλησης, όπου ενισχύεται οριακά η προοπτική προσλήψεων. Έτσι το 8% σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό τον μήνα, που ακολουθεί, έναντι 2% τον Ιούλιο. Όμως αυξάνεται και η πιθανότητα απολύσεων και από 25% διαμορφώνεται πλέον στο 29%.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Αυγούστου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοπορία στις πιο θετικές απαντήσεις, δεικνύοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους. Έπονται οι μεικτές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, με τη χειρότερη κατάσταση να εμφανίζεται στο εμπόριο.

Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους, εκτός της βιομηχανίας-μεταποίησης, είναι πως θα πραγματοποιήσουν μηδενικές ή ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους. Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεικτές.

Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010 θα γίνει γνωστή στις 5 Οκτωβρίου 2010.