Skip to main content

Φόρουμ διαλόγου για τους ποδηλατόδρομους

Η συγκρότηση ενός άτυπου φόρουμ διαλόγου και διαβούλευσης για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, με ποδηλατικές οργανώσεις.

Η συγκρότηση ενός άτυπου φόρουμ διαλόγου και διαβούλευσης σχετικά με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού  με τη συμμετοχή ποδηλατικών οργανώσεων.

Ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ποδηλατών για τη μετακίνηση του ποδηλατοδρόμου της Παλιάς Παραλίας (Λ. Νίκης) στο οδόστρωμα, εξηγώντας πως ο ποδηλατόδρομος θα καταλάβει τη δεξιά λωρίδα κίνησης προς το κρηπίδωμα της παραλίας.

Όπως ανέφερε θα προστατεύεται από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία που θα αναπτυχθεί στις άλλες δύο λωρίδες της Λεωφόρου (εκ των οποίων η αριστερή σήμερα καταλαμβάνεται από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα) με αποτρεπτικά εμπόδια, διαγράμμιση τύπου «ζέμπρα» και πρόσθετα μέτρα προστασίας των ποδηλατών.

Η κατασκευή του θα διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες, ενώ δεν θα δοθεί αμέσως σε χρήση, καθώς θα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, στη διάρκεια του οποίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου μέτρου, με στόχο να επιτύχει η μετατόπιση της κίνησης των οχημάτων στις δύο άλλες λωρίδες.

Αναφερόμενος στον ποδηλατόδρομο της Ν. Παραλίας και συγκεκριμένα στο τμήμα όπου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της ανάπλασής της, ο κ. Κουράκης εξήγησε πως για όσο χρόνο διαρκέσουν τα έργα ανάπλασης εξετάζεται η ανάπτυξη του ποδηλατοδρόμου στο υπάρχον πεζοδρόμιο της Λ. Μ. Αλεξάνδρου. Η διέλευση των πεζών θα πραγματοποιείται μέσα από το έργο, το οποίο δεν θα αποκλείσει τη Ν. Παραλία όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά θα οργανωθεί κατά τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι διερχόμενοι.

Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ο κ. Κουράκης δήλωσε πως η Διεύθυνση Κυκλοφορίας της αρμόδιας Αντιδημαρχίας μελετάει την αξιοποίησή του, καθώς εν πολλοίς είναι σε αχρηστία εξαιτίας εμποδίων που καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματά του, επιχειρώντας να δημιουργήσει δύο συλλεκτήριους οριζόντιους άξονες – στο θαλάσσιο μέτωπο και δια μέσου των οδών Παπαναστασίου ή Κωνσταντινούπολεως – όπου θα μπορεί να διοχετεύεται η κίνηση των ποδηλάτων από τους ενδιάμεσους κάθετους ποδηλατοδρόμους που θα κατασκευαστούν ή βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το ΑΠΘ προκειμένου για την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμου εντός του πανεπιστημιακού κάμπους. Ήδη εκπονείται μελέτη για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου εντός της πανεπιστημιούπολης καθώς και για τη διασύνδεσή του με το υφιστάμενο αλλά και με το προγραμματιζόμενο να κατασκευαστεί δίκτυο, ενώ η κατασκευή του εκτιμάται πως θα ξεκινήσει στα τέλη του 2011, ώστε να δοθεί σε χρήση εντός του 2012.

Στη σύσκεψη μετείχαν, πέραν του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Ομάδας Εργασίας Βιώσιμης Κινητικότητας Θεμιστοκλής Σεβαστιάδης, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για το Ποδήλατο «bikerespect.gr» Κώστας Συμελίδης, Βίκτωρ Τσιρώνης και Γιώργος Δαραμάρας και οι εκπρόσωποι της ομάδας «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» Ηρακλής Προκοπίου, Παναγιώτης Γαβρέλας και Γιωργής Σφυρής.