Skip to main content

Formula 1: Tα βλέμματα όλα στραμμένα τώρα στον Καναδά

H Formula 1 οδεύει προς το Καναδικό Grand Prix το οποίο είναι γνωστό ως ένας από τους πιο απρόβλεπτους αγώνες της χρονιάς.

του Νίκου Χριστόπουλου

Μετά από δύο αγώνες επί Ευρωπαϊκού εδάφους η Formula 1 οδεύει προς το Καναδικό Grand Prix το οποίο είναι γνωστό ως ένας από τους πιο απρόβλεπτους αγώνες της χρονιάς.

Όπως στο Μονακό έτσι και στο Μόντρεαλ θα χρησιμοποιηθούν οι τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας P Zero Formula 1: Μαλακή (soft), πολύ μαλακή (supersoft) και πάρα πολύ μαλακή (ultrasoft). Όμως αυτή η ημιμόνιμη διαδρομή είναι πολύ ταχύτερη με τις τελικές ταχύτητες να ξεπερνούν τα 300χ/ω. Επίσης θέτει μεγαλύτερη πρόκληση από το Μονακό τόσο στα μονοθέσια όσο και στα ελαστικά. Με γλιστερή επιφάνεια οδοστρώματος, ευμετάβλητο καιρό και σχετικά υψηλή πιθανότητα εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας χάρη κυρίως στο διάσημο «τοίχο των πρωταθλητών» έχουμε δει στο παρελθόν ευρεία ποικιλία αγωνιστικών στρατηγικών. Όμως φέτος έχουμε μια εντελώς νέα γκάμα ελαστικών με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η πίστα υπό το πρίσμα των ελαστικών

- Ο Καναδάς απαιτεί καλή πρόσφυση και σταθερότητα στο φρενάρισμα: Οι διαμήκεις δυνάμεις είναι πιο σημαντικές από τις πλευρικές. Αυτό επηρεάζει τα ελαστικά και ειδικά τα φρένα.

- Το να φέρεις σε θερμοκρασία λειτουργίας τα εμπρός ελαστικά είναι ένα από τα κλειδιά για ένα γρήγορο χρόνο γύρου στον Καναδά.

- Καθώς πρόκειται για μια ημιμόνιμη εγκατάσταση που χρησιμοποιείται σπάνια το κράτημα του οδοστρώματος βελτιώνεται πολύ έντονα.

- Στο παρελθόν έχουμε δει τοπική παραμόρφωση λόγω υπερθέρμανσης: Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί με τη νέα οικογένεια ελαστικών του 2017 βάσει της πρότερης εμπειρίας.

- Ο καιρός μπορεί να είναι από ζεστός έως βροχερός.

Mario Isola - Επικεφαλής Αγώνων Αυτοκινήτου:

«Το Montreal έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά η λεία επιφάνειά του έχει μερικές ομοιότητες μ’ αυτή στο Σότσι. Πέρυσι ο νικητής πραγματοποίησε μια αλλαγή ελαστικών ενώ ο δεύτερος οδηγός στην τελική κατάταξη έκανε δυο αλλαγές χρησιμοποιώντας και τις τρεις διαθέσιμες γόμες. Αυτό δεικνύει την ευρεία γκάμα επιλογών στρατηγικής που είναι πιθανό να δούμε. Το να βρεις το σωστό σετάρισμα στο Μόντρεαλ με ιδανική ισορροπία στο αεροδυναμικό και μηχανικό ζύγισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτοί είναι από τους πιο κομβικούς παράγοντες για να αποδίδουν σωστά τα ελαστικά. Επίσης είναι σημαντική η χάραξη στρατηγικής να γίνει με ανοιχτόμυαλη προσέγγιση δεδομένου του άστατου καιρού και της υψηλής πιθανότητας εμφάνισης αυτοκινήτου ασφαλείας».


Σε συνεργασία με το GOnews