Skip to main content

Φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού δημιουργεί το ΥΠΕΝ

Ο ενιαίος Φορέας Διαχείρισης θα θα ενοποιήσει όλους τους φορείς, που είχαν σχετική αρμοδιότητα και θα συντονίσει το έργο τους.

του Νίκου Αβουκάτου

Τη σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της ημερίδα για την 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ο ΦΔ θα θα ενοποιήσει όλους τους φορείς, που είχαν σχετική αρμοδιότητα και θα συντονίσει το έργο τους.

Η απόφαση για τη σύσταση του νέου Φορέα θα προβλέπεται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του 2017. Η χρηματοδότησή του θα προβλέπεται από το υπουργείο.

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ο νέος φορέας μπορεί να προλαμβάνει τα κατά καιρούς φαινόμενα ρύπανσης ή εξάρσεων της ερυθράς παλίρροιας ή του φυτοπλαγκτόν.

«Η πόλη το χρειάζεται εδώ και χρόνια και το έχει ζητήσει. Οι φορείς της ευρύτερης περιοχήw δεν βρίσκονταν σε ένα ενοποιημένο πλαίσιο και είχαμε συχνά προβλήματα. Θα είναι μια ευκαιρία να ενοποιήσουμε όλους του Φορείς χωρίς να υποτιμήσουμε καμία αρμοδιότητα, περιφερειακή και αυτοδιοικητική, και να μπορέσουμε με τοπική συμφωνία να επιλύσουμε τα κατά καιρούς περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως την ερυθρά παλίρροια, τη ρύπανση, το φυτοπλαγκτόν», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Όπως είπε, «ουσιαστικά όλοι οι Φορείς του Θερμαϊκού θα κάθονται στο τραπέζι της συζήτησης, με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Φορέα Θερμαϊκού. Η Πολιτεία θα αναλάβει τα θέματα της απορρύπανσης και τα θέματα των μέσων και μέτρων προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου. Όμως ο κάθε φορέας θα κρατήσει την αρμοδιότητά του, όπως η Περιφέρεια, οι Δήμοι, ο  ΟΛΘ, το Λιμεναρχείο, οι περιοχές Natura κ.α.».