Skip to main content

Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη Νότια Αφρική - Πάνω από 300 νεκροί

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι. Ο στρατός στη μάχη του απεγκλωβισμού πολιτών.

Φονικές πλημμύρες χτυπούν το ανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής με τον απολογισμό να θέλει μέχρι στιγμής πάνω από 300 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σπίτια, δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως στο μεγάλο λιμάνι του Ντέρμπαν, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφή τεράστιων διαστάσεων», συνδέοντάς τις άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρή και είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε τη λήψη μέτρων για να την αντιμετωπίσουμε.», δήλωσε ο Ραμαφόζα.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια στην περιοχή άφησαν πίσω τοπίο καταστροφής και απελπισίας και περισσότερα από 300 θύματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Κουαζούλου-Νατάλ.

Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει πτώματα και εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται, ενώ ήδη κινητοποιήθηκε ο στρατός για την συνδρομή στον απεγκλωβισμό.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες έχουν βυθιστεί στη λάσπη, καφέ και μαύρη, πηχτή σαν μελάσα. Πινακίδες και φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας μόλις εξέχουν από τη λάσπη, τόσο πυκνή που μόνο μηχανήματα έργου όπως εκσκαφείς μπόρεσαν να αρχίσουν να καθαρίζουν.

Σ’ ένα σημείο, μέρος του δρόμου εξαφανίστηκε, αφήνοντας κενό που άνετα θα κατάπινε νταλίκα. Σε άλλο, τεράστια μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια είναι σκορπισμένα στο οδόστρωμα και σε δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν σχηματίστηκαν βουνά από κλαδιά, μπουκάλια, σκουπίδια. Η λιμενική δραστηριότητα ανεστάλη.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές 140 σχολεία έχουν καταστραφεί και τα μαθήματα έχουν διακοπεί.

Οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Πηγή: The Guardian