Skip to main content

Φωκάς: Στο έλεός τους τα κέντρα υγείας του νομού Θεσσαλονίκης

Στα τρία χιλιόμετρα υπολόγισε την απόσταση του Κ.Υ. Θέρμης από το Ιπποκράτειο το υπουργείο Υγείας. Η υποστελέχωση, λέει το υπουργείο, θα συνεχιστεί

Απίστευτη απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε για το Κέντρο Υγείας Θέρμης ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, δίνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Το Κέντρο Υγείας Θέρμης βρίσκεται σε ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Παύλος" και σε απόσταση μόλις τριών  χιλιομέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο"», λέει ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ.

«Δε θα σταθώ τόσο στο προφανές, ότι η απόσταση από το Ιπποκράτειο είναι 10 χιλιόμετρα και όχι 3... (άλλωστε, έχουμε συνηθίσει την πλήρη άγνοια για την κατάσταση στην Περιφέρεια των διοικούντων που καλούνται να "λύσουν" τα προβλήματα από την Αθήνα). Θα σταθώ στο ότι ο υπουργός (μίας Κυβέρνησης που διακηρύσσει την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία) παραπέμπει τους ασθενείς των Κέντρων Υγείας στα πλησιέστερα νοσοκομεία, αντί να καλύψει τις ελλείψεις τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!», αναφέρει ο κ. Φωκάς.

Σε ό,τι αφορά στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, για εκείνα του Ζαγκλιβερίου, της Θέρμης και της Μαδύτου το υπουργείο απαντά ότι θα ενισχυθούν με έναν διοικητικό υπάλληλο και της Νέας Μηχανιώνας με... κανέναν διότι το προσωπικό θεωρείται επαρκές. Όσο για το Κέντρο Υγείας Σοχού, επίσης καμιά ενίσχυση... «Εκτός αν θεωρήσουμε ως απάντηση το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη 'η κατανομή ανά Υγειονομική Περιφέρεια και Φορέα' των 2.440 από τις κενές οργανικές θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν φέτος πανελλαδικά...», τονίζει ο κ. Φωκάς.

Επίσης ο βουλευτής σημειώνει: «Όσο για το «έμφραγμα» στην έγκαιρη προμήθεια αναλωσίμων, φαρμάκων και καυσίμων που έχει προκληθεί από το νέο σύστημα οικονομικής διαχείρισης των Κέντρων Υγείας (μετά τη συγχώνευσή τους στις Μονάδες Υγείας ‐ Π.Ε.Δ.Υ. και την ένταξή τους στην οργανωτική δομή της 4ης ΥΠΕ), αυτό κατά τον υπουργό δεν οφείλεται στον προβληματικό χαρακτήρα του ίδιου του νέου συστήματος, αλλά στο ότι το διοικητικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας 'δεν είχε απασχοληθεί στο παρελθόν με αντίστοιχες εργασίες'... Αναγνωρίζει, πάντως, ότι 'εκπαιδεύονται στα προγράμματα, στις καταχωρίσεις και προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα', αλλά και παραδέχεται το προφανές: ότι η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ της 4ης ΥΠΕ και των Κέντρων Υγείας, και οι 'περιορισμοί στα όρια των Κωδικών Εξόδων του προϋπολογισμού δεν βοηθούν στην γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων'»...