Skip to main content

Φωκάς: Ο Τσίπρας προωθεί τη φτωχοποίηση των πολιτών

Αυτό που βλέπουν οι ήδη εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι είναι μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση να προσπαθεί να τους εξαθλιώσει περισσότερο, είπε ο κ.Φωκάς.

Τα μελανά σημεία ενός νομοσχεδίου, που τάζει εργασιακά δικαιώματα, αλλά πίσω από τις διατάξεις του «κρύβει» την περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών αυτής της χώρας, ανέδειξε ως ειδικός αγορητής του κόμματος στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρωθυπουργός, όταν θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ, πρέπει να έχει κάτι να παρουσιάσει και αυτή τη φορά η κυβέρνηση πειραματίζεται με το πολύπαθο θέμα του εργασιακού – ασφαλιστικού. Ωστόσο, πριν από αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να φανεί συνεπής στις περσινές εξαγγελίες. Από το ίδιο βήμα, στο οποίο θα βρεθεί και σε μερικές μέρες από σήμερα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έταζε και πάλι μέτρα για τους εργαζόμενους. Δήλωνε τότε πως θα «παγώσουν» οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, οι οποίες θα είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως το τέλος του 2016. Με τον τρόπο αυτό επαγγελματίες, που θα κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές από την αρχή του 2017, θα μπορούσαν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στο δικαίωμα στη σύνταξη.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν βγήκε ποτέ από τους χώρους της ΔΕΘ. Δεν πέρασε ποτέ τα όρια της Θεσσαλονίκης, δεν έφτασε στην Αθήνα και φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ στερώντας βασικά δικαιώματα σε περίπου 300.000 επαγγελματίες… », τόνισε ο κ. Φωκάς παραθέτοντας μάλιστα ο ίδιος μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Δική μας πρόταση είναι οι οφειλές αυτές να μεταφερθούν στη φάση της συνταξιοδότησης, όπως υποσχέθηκε και ο Πρωθυπουργός. Τότε, ο ασφαλισμένος, εάν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα πληρώνει και θα μπορεί να γίνεται ο σχετικός υπολογισμός, ενώ στην περίπτωση που δεν μπορεί να καταβάλει κάποιο τμήμα των εισφορών αυτών, τότε δεν θα υπολογίζονται στα συντάξιμά του.

Ζητάμε πάγωμα οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως υποσχέθηκε και ο Πρωθυπουργός, από την εποχή του Καστελόριζου το 2010 έως και το Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα οφέλη που θα εισπράξουμε ως κοινωνία  είναι πολλαπλά. Καταρχάς, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν το επόμενό τους βήμα επιχειρηματικά, διότι έχοντας πλέον ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα, δυνατότητα που δεν έχουν σήμερα, χρωστώντας στο ταμείο και υπό την απειλή του ΚΕΑΟ, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, παγώνοντας τις οφειλές  τους δίνουμε τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο ασφαλιστικό σύστημα και να συνεισφέρουν στο ταμείο, προς όφελος των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ και της καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτό, θα είναι ένα χτύπημα στην ανεργία, η οποία θα πέσει κατά πολλές μονάδες, αυξάνοντας το
Α.Ε.Π. της χώρας».

Ο κ. Φωκάς στάθηκε και στο μείζον ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η νέα αυτή μείωση σχεδόν θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα, που και οι κύριες συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά 45%.

«Αυτό που βλέπουν οι ήδη εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι είναι μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση να προσπαθεί να τους εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο και αυτό να το παρουσιάζει ως κάτι θετικό», ανέφερε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατέδειξε αδυναμίες του νομοσχεδίου, οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν πολλά άρθρα του ανεφάρμοστα στην πράξη. «Διαπιστώνουμε ότι πολλά θέματα είναι μη εφαρμόσιμα και άλλα καλύπτονται επιφανειακά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. Πώς μπορεί να μειωθεί σε 60 μέρες ο χρόνος εκδίκασης αγωγών, όταν σήμερα στα δικαστήρια τα πινάκια «βουλιάζουν» από υποθέσεις; Πώς θα αποσυμφορηθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστών για να μπορέσουν να δίνουν αναβολές των 30 ημερών και να προσδιορίζουν δίκες σε 60 ημέρες; Ακόμη και σε περιπτώσεις που οι  εργαζόμενοι ενημερώνουν πως επίκειται πτώχευση μιας εταιρίας και θα βρεθούν στο δρόμο, το δικαστήριο δεν μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει ,λοιπόν, πρώτα να μεριμνήσετε για την αποσυμφόρηση στα  δικαστήρια ,γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείτε να εφαρμόσετε το σχετικό άρθρο», είπε ο κ. Φωκάς.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκάς πρωταρχικό μέλημα της Ένωσης Κεντρώων είναι η  προστασία των εργαζομένων και γενικότερα όλων των πολιτών. «Διαβάζοντας αυτό το νομοσχέδιο, δυστυχώς, διαπιστώσαμε τη συνήθη πρακτική σας.  Προσπαθείτε να χαϊδέψετε αυτιά με αποσπασματικά μέτρα και νομοσχέδια
που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ,γιατί τα προηγούμενα δείγματα γραφής σας οδήγησαν σε ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.  Και τώρα τί ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε; Παρουσιάζετε κάποιες ρυθμίσεις που θυμίζουν  λίγο την τακτική «μαστίγιο και καρότο», ενώ στην ουσία επιχειρείτε να «φιλοδωρήσετε» με μια νέα δόση εξαθλίωσης την κοινωνία;».