Skip to main content

Φώφη Γεννηματά: Στην κυβέρνηση σκηνοθετούν νέα συνθηκολόγηση

Οι απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ και η κυβερνητική ανικανότητα μας παγιδεύουν είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κριτική στην κυβέρνηση, η οποία όπως υποστηρίζει, «σκηνοθετεί ήδη μία νέα συνθηκολόγηση» στη διαπραγμάτευση, ασκεί η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Από τη μία οι απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Δ.Ν.Τ. κι από την άλλη η κυβερνητική ανικανότητα, μας παγιδεύουν στο επικίνδυνο δίλημμα ‘Grexit ή διαρκής λιτότητα’. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αναφέρει η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα, η κ. Γεννηματά κάνει λόγο για «λόγια χωρίς αντίκρισμα», προσθέτοντας ότι «κατηγορηματικοί ήταν και όταν έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια». «Οι πιο πρόσφατες  πληροφορίες μιλάνε για νέα μέτρα 3,6 δις. Από το ‘δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα’, πήγε στο ‘δεν θα υποχωρήσουμε στις αρχές μας’», σημειώνει εκτιμώντας πως «η υποχώρηση είναι δεδομένη» και πως «το μπουγιουρντί έρχεται».

Ερωτηθείσα τι στάση θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν χρειαστεί προληπτική νομοθέτηση μέτρων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει: «Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί  σε προμελετημένο από την κυβέρνηση έγκλημα. Με ευθύνη τους έφτασαν ξανά σε αδιέξοδο, μεγάλωσαν το λογαριασμό και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ψηφίσουμε νέα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και τις επικρίσεις του Ποταμιού και της «Ώρας Αποφάσεων» κατά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά απαντά ότι «ήδη σε μεγάλο βαθμό έχουμε επιτύχει την ενότητα και τη διεύρυνση  της παράταξης». «Δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανένα. Καλό όμως είναι ο καθένας να έχει συναίσθηση του μεγέθους του και των ευθυνών του απέναντι στη χώρα», προσθέτει.