Skip to main content

Focus: Πρόσβαση για τη Βρετανία στην Ε.Ε. αλλά με χρηματικό αντίτιμο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει να επιβληθεί στη Βρετανία μια χρηματική επιβάρυνση προκειμένου να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Να επιτραπεί στη Μεγάλη Βρετανία να έχει πρόσβαση την ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά μόνο εάν καταβάλει χρηματικό αντίτιμο, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, που φιλοξενεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο 35σέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να έχει «σοβαρές οικονομικές και σχετιζόμενες με τη σταθερότητα συνέπειες∙ συνέπειες ιδιαίτερα στην πραγματική οικονομία».

Υπολογίζοντας μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση ότι το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στα ταμεία της ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit, το Υπ. Οικονομικών πρότεινε μία άλλη λύση.

Να επιβληθεί στη Βρετανία μια χρηματική επιβάρυνση προκειμένου να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Μια τέτοια μελλοντική οικονομική συμβολή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ελαφρύνει τις οικονομικές συνέπειες του Brexit (μείωση των δαπανών της ΕΕ ή αύξηση των εισφορών άλλων κρατών- μελών)», δήλωσαν οι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Focus.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο Reuters αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Focus.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι το Βrexit θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα πρόσθετη πίεση στους Γερμανούς φορολογικούς και τελωνειακούς αξιωματούχους, καθώς θα υπάρχουν νέες φορολογικές υποχρεώσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζονται από βρετανικές εταιρίες, σύμφωνα με την έκθεση.