Skip to main content

Φόβοι για έκρηξη λαθρεμπορίου τσιγάρων

Έκρηξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου θα προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπ
Έκρηξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου θα προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των προϊόντων καπνού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας.

Όπως αναφέρθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Ι. Πλακόπουλο: «η τροπολογία βάσει της οποίας αυξάνεται το αναλογικό στοιχείο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από 57,5% της λιανικής τιμής στο 70%, σε συνδυασμό με τη μείωση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης από 80% του φόρου επί της πιο δημοφιλούς κατηγορίας τιμής στο 70%, έχει δημιουργήσει τρομερή αναστάτωση στις τάξεις του κλάδου μας καθότι η διάλυσή του είναι βεβαία». Όπως εξήγησε, η τροπολογία αυτή, εφόσον περάσει, θα είναι καταστροφική για τα περίπτερα, όπου το 52% του τζίρου τους προέρχεται από τα προϊόντα καπνού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κλάδου, βάσει της αύξησης του φόρου που ανακοινώθηκε, οι τιμές θα είναι στα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, 4,00 ευρώ για τα μεσαία και 2,40 ευρώ για τα φτηνά και υποστηρίζεται ότι λόγω της μεγάλης διαφοράς, οι καταναλωτές θα κατευθυνθούν στα φτηνά τσιγάρα, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάσει έσοδα από τους φόρους, αλλά και το λιανικό εμπόριο να υποστεί μεγάλη ζημία.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διευκρίνισε ότι η αύξηση του αναλογικού φόρου στο 70% επί της ζητούμενης τιμής, σε συνδυασμό με το Φ.Π.Α. και τον πάγιο φόρο, η συνολική φορολόγηση επί της τελικής τιμής θα καθοριστεί στο 84,23%. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, τα ακριβά τσιγάρα των 3,2 ευρώ και έχουν μερίδιο 47% της αγοράς θα φτάσουν στα 5,40 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς. Ακόμα, τα μεσαία τσιγάρα των 2,40 ευρώ που καλύπτουν το 27% της αγοράς θα φτάσουν στα 4,00 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς. Τα φτηνά τσιγάρα των 2,00 ευρώ, που σήμερα έχουν μερίδιο 26% της αγοράς, θα πωλούνται 2,40 ευρώ και θα αποσπάσουν το 80% της συνολικής αγοράς προϊόντων καπνού και αυτό, εκτιμά ο κλάδος, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευσή του.

«Τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται τα περιθώρια των κερδών μας. Ήδη, εμφανίζεται το φαινόμενο των κλειστών περιπτέρων, τόσο στην επαρχία όσο ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Επειδή πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις για την αύξηση των τιμών, όπως ανακοινώθηκε, οφείλονται σε παραπληροφόρηση, φρονούμε ότι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε και το κράτος να μην χάσει έσοδα και τα περίπτερα να παραμείνουν πηγή εσόδων για 80.000 οικογένειες και να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο», σημείωσε ο πρόεδρος.