Skip to main content

Στις φλόγες 24οροφο κτήριο στο Λονδίνο - Πρώτες αναφορές για νεκρούς

Εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά, δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πύργο 24 ορόφων (Grenfell Tower) στα δυτικά του Λονδίνου, γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα (ωρα Αγγλίας).

«Υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά» στον πύργο Grenfell, δήλωσε μία εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Λονδίνου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ακριβή αριθμό ή κάποια χοντρική εκτίμηση καθώς δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε ασφαλής καταμέτρηση ενώ μαίνεται η πυρκαγιά.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των ασθενοφόρων της Βρετανίας, τουλάχιστον 30 ένοικοι του πύργου έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Περισσότεροι από 200 ένοικοι στο κτήριο - Προσπαθούν να σωθούν με σκοινιά

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου.

Ο πύργος βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στο δυτικό Λονδίνο και έχει 120 διαμερίσματα με περισσότερους από 200 ενοίκους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι ένοικοι των διαμερισμάτων του πύργου.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κραυγές που ακούγονται από το κτήριο καθώς υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.

Η Daily Mail μεταδίδει εικόνες με ενοίκους υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σκοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος. Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

«Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν "βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο". Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.

live εικόνα από το SkyNews:

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αριθμός ανθρώπων λαμβάνει ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς από την φωτιά.

Άγνωστη παραμένει η αιτία

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ όπως έγινε γνωστό οι φλόγες επεκτάθηκαν από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου προς τα πάνω. Σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες καλούσαν τους ενοίκους να τολμήσουν να φύγουν και, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες, ώστε να κρατήσουν έξω τους καπνούς.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας σχολίασε πως οι πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αλλά οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει γύρω από το κτίριο μία μεγάλη ζώνη ασφαλείας προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από πιθανά συντρίμμια.

Η «Ομάδα Δράσης Grenfell» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου λέει ότι προειδοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. Είχαμε προβλέψει ότι ήταν αναπόφευκτη μια καταστροφή σαν κι αυτή κι ήταν θέμα χρόνου»