Skip to main content

Φυτρώνουν ιδέες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Τυρί φέτα χωρίς νερό

Σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο η ΑΓΣ θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 ΙΕΚ Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στα Τίρανα.

Η παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια, που πέτυχαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, που αναπτύσσονται σε αυτό το πρότυπο «φυτώριο» γνώσης και ιδεών εδώ και 113 χρόνια. Από την πρώτη παστερίωση γάλακτος στην Ελλάδα μέχρι την πρώτη διάθεση στην ελληνική αγορά αβγών «ωμέγα 3» και τα αβγά σαλιγκαριού η Αμερικανική Γεωργική Σχολή(ΑΓΣ) πρωτοπορεί στην εκπαίδευση αλλά και σε επίπεδο εγκαταστάσεων, πειραματισμών, έρευνας, καλλιεργειών και παραγωγής προϊόντων.

Στα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Perrotis College της ΑΓΣ πέτυχαν πρόσφατα να αναπτύξουν για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας του διατροφικού κλάδου ακόμη ένα καινοτόμο προϊόν. Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο του freeze-drying(λυοφιλίωσης) αφαίρεσαν το νερό από το τυρί φέτα καταργώντας έτσι μία από τις συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων. Το προϊόν διατηρείται με αυτόν τον τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου χωρίς να χάνει τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του. Όταν η φέτα έλθει σε επαφή με υγρά, όπως αυτά της σαλάτας, αποκτά τον χαρακτήρα του τυριού όπως το γνωρίζουμε. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Τμήματος δρ. Τρύφων Αδαμίδης το προϊόν μαζί με άλλα συστατικά της ελληνικής σαλάτας θα μπορούσε να συσκευαστεί σε φακελάκια, όπως οι έτοιμες σούπες, και να ταξιδέψει στις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, ο δανέζικος κολοσσός Arla ανέθεσε στο Τμήμα Τεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Perrotis College να βρει λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης μούχλας με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Τμήμα, εξάλλου, συνεργάζεται με τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του Επαγγελματικού Λυκείου, προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πολύτιμα βαζάκια με το λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια.

Αυτά θα προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο προϊόντων, που παράγει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή: το βραβευμένο φρέσκο γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά «Ωμέγα 3, τις γαλοπούλες, τις χυλοπίτες και τον τραχανά, το κόκκινο κρασί αλλά και προϊόντα που αναπτύσσει σε συνεργασία με εταιρείες, τα αλλαντικά από τις γαλοπούλες της Σχολής  σε συνεργασία με τη Νίκας και τα ζυμαρικά μαζί με τη Μέλισσα. Σύντομα, δε, αναμένεται να βγει στην αγορά και το τυρί της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει μία ιδιομορφία επειδή παράγουμε μία σειρά από προϊόντα. Στην επαρχία μάς γνώριζαν σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα και στα αστικά κέντρα ως μονάδα παραγωγής. Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστό τον ακαδημαϊκό ρόλο της Σχολής στον κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια εκδήλωσης γνωριμίας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Σχολής επεκτείνονται και εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 ΙΕΚ Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στα Τίρανα. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Βαγγέλη Βέργο, το ΙΕΚ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, θα ξεκινήσει με δύο ειδικότητες, μία που αφορά στην παραγωγή και η άλλη στο μάρκετινγκ και οργάνωση επιχείρησης και στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλες ειδικότητες τεχνολογίας κλπ. Τα μαθήματα θα γίνονται στα αλβανικά με 30 μαθητές ανά ειδικότητα.

Τα εκπαιδευτικά τμήματα

Τα κύρια εκπαιδευτικά τμήματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Γενικό Λύκειο, η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» για αποφοίτους λυκείου, Σεμινάρια Ενηλίκων και Γεωργικές Εφαρμογές), το Perrotis College και από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά η Μεταπτυχιακή Σχολή του Perrotis College.

Από το Σεπτέμβριο του 2012 λειτουργεί το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ το 2013 ιδρύθηκε και το Κέντρο Ελιάς Krinos του Perrotis College.

Παράλληλα, η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία επιβλέπει και το Επαγγελματικό Λύκειο της Σχολής, προσφέρει μαθήματα βραχείας διάρκειας, σεμινάρια, εργαστήρια και συνεδρίες για ενήλικες αστικών και αγροτικών περιοχών. Επίσης, προσφέρει το ελληνόφωνο μονοετές πρόγραμμα σπουδών «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» για αποφοίτους λυκείου.