Skip to main content

Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - Πάνω από 50% η αποχή

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες - Επεισόδια σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας.

Δεύτερη ήρθε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας(ΠΚΣ), ενώ τρίτη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση (ΕΑΑΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες καθώ η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία ήταν χαμηλότερη του 50%. 

Υπενθυμίζεται ότι μικροεπεισόδια και εντάσεις σημειώθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα περίπου 30 ατόμων, φορώντας κουκούλες και κράνη προκάλεσαν ένταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς στον στόχο τους βρέθηκαν φοιτητές- μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ (δείτε εδώ).

Κατά την επίθεση της ομάδας στη Θεολογική Σχολή τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας φοιτητής του τμήματος Θεολογίας.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο του παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν άγνωστοι συνεπλάκησαν με ομάδα φοιτητών που περιφρουρούσαν την εκλογική διαδικασία. Οι άγνωστοι έριξαν πέτρες και φωτοβολίδες ενώ μετά από λίγη ώρα απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών, τόσο στην οδό Ναυαρίνου όσο και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων.

Λίγο αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε και στο κτίριο του Πολυτεχνείου καθώς άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο κρατώντας τσεκούρια, προσπαθώντας να διακόψουν τις διαδικασίες και καταφέρνοντας τελικά να κάψουν δύο κάλπες στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν οι εκλογές για το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

 

Τα γεγονότα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν». «Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες», κατέληξε ο υπουργός.