Skip to main content

Fitch: Πριν το καλοκαίρι θα κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι προετοιμασμένοι να προχωρήσουν στη β' αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζει ο οίκος.

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πολύ πριν τον καλοκαίρι, βλέπει η Fitch Ratings σε ανάλυση της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της ήδη αντανακλώνται στην αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία είναι στο 'CCC' ή και χαμηλότερα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η αξιολόγηση μας υποστηρίζεται και από την υπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο, διατηρώντας πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα», αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

«Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών έχουν μείνει σε σχετικά καλή βάση μετά τη συμφωνία του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Η Ελλάδα έχει επιτύχει γενικά τους όρους τους προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας:

«Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ήδη γεμάτου εκλογικού έτους στην Ευρώπη».