Skip to main content

Fitch: Ποιες χώρες θα επηρεάσει ένα ενδεχόμενο Brexit

Ο διεθνής οίκος θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ.

Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο διεθνής οίκος έχει ήδη πει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας (σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές) εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.

Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το σύνολο της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν αναμένουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αρνητικές κινήσεις στην αξιολόγηση άλλων χωρών της ΕΕ εάν αποχωρήσει η Βρετανία», ανέφερε ο Fitch σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Ωστοσο, οι αρνητικές κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα εάν ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός ή υλοποιηθούν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι».

Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το Brexit θα είναι μικρότερη για την ΕΕ από ό,τι για τη Βρετανία, αλλά και θα πάλι θα ήταν αισθητή, πρόσθεσε. Σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι περισσότεροι εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα ενδεχομένως να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των τραπεζικών τους συστημάτων και αυτού της Βρετανίας.