Skip to main content

Fitch: Καμία επίπτωση στην αξιολόγηση από τη μετάθεση πληρωμής στο ΔΝΤ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε report του κάνει λόγο για ακραίες πιέσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας στην κρατική χρηματοδότηση.

Η απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ αυτόν τον μήνα, αναδεικνύει τις ακραίες πιέσεις στην κρατική χρηματοδότηση, αναφέρει σε σημερινό της report ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος ωστόσο τονίζει πως δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα CCC της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει ενημερώσει το ΔΝΤ ότι σχεδιάζει να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε μία πληρωμή, για τις 30 Ιουνίου. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι τα μέλη μπορούν να ζητήσουν την ομαδοποίηση των πληρωμών κεφαλαίου που λήγουν σε έναν ημερολογιακό μήνα «για να αντιμετωπίσουν την διοικητική δυσκολία της πραγματοποίησης πολλαπλών πληρωμών σε μικρό χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με το capital.gr, οι αξιολογήσεις της Fitch αποτυπώνουν τον κίνδυνο της αθέτησης υποχρεώσεων προς ιδιώτες και όχι προς πιστωτές του δημοσίου τομέα, επομένως η καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ δεν αποτελεί ratings default.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει ο οίκος, η ομαδοποίηση των πληρωμών του μήνα αποτυπώνει την πίεση που ασκεί η έλλειψη χρηματοδότησης, επίσημης ή από την αγορά, και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. «Η πιστοληπτική μας αξιολόγηση CCC, δείχνει ότι μια αθέτηση υποχρεώσεων σε ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες, είναι μια πραγματική δυνατότητα».

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην πληρώσει την μεγαλύτερη δόση του ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η προοπτική των εκταμιεύσεων από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα. Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν όντως, η ελληνική πλευρά θα συναντήσει πολιτικές αντιδράσεις από στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο εχθρικά προς τις προτάσεις των θεσμών για τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου.

Ο χρονικός περιορισμός σημαίνει ότι περιμένουμε μια συμφωνία να λάβει την μορφή της περαιτέρω παράτασης του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας πέρα από το τέλος Ιουνίου και με μερικές εκταμιεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα αποδείξει τη δέσμευσή της στους όρους. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για να καλυφθούν υποχρεώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς λήγουν ομόλογα που έχει στην κατοχή του το Ευρωσύστημα.

Εάν δεν καταβληθεί η μεγάλη δόση στο τέλος Ιουνίου στο ΔΝΤ, θα είναι credit negative. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των θεσμών, θα αυξηθεί ο κίνδυνος η ΕΚΤ να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε περιορισμούς στον τραπεζικό κλάδο για να μειωθούν οι πιέσεις στην ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένων και των capital controls. Ο κίνδυνος των capital controls αποτυπώνεται στο Β- Country Ceiling για την Ελλάδα.