Skip to main content

Φυσικό αέριο σε δημοτικά σχολεία του Δ. Πυλαίας - Χορτιάτη

Εγκαταστάθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, ένα σύγχρονο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για θέρμανση, με έγκριση της Εταιρίας Παροχής Αερίου

Σύγχρονο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για θέρμανση μελετήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και εγκαταστάθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου στο πλαίσιο της μέριμνας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των δημοτικών σχολείων, αλλά και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας με στόχο την μείωση εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το εν λόγω έργο περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες οικοδομικές και ηλεκτρολογικές μηχανικές εργασίες για την άρτια και ασφαλή εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, με την έγκριση της Εταιρίας Παροχής Αερίου.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε νέος χαλύβδινος λέβητας και διβάθμιος καυστήρας φυσικού αερίου, αποξηλώθηκε η παλιά δεξαμενή πετρελαίου και αντικαταστάθηκε η παλιά χτιστή καπνοδόχος με νέα ανοξείδωτη διπλού τοιχώματος με ενδιάμεση μόνωση. Για την προστασία τόσο των μαθητών, όσο και των εργαζόμενων, εφαρμόστηκε σύστημα ανίχνευσης διαρροής και αυτόματης διακοπής φυσικού αερίου, καθώς και αναβάθμισης και ασφάλισης του χώρου για την προστασία των μαθητών.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν όλες οι απαραίτητες δοκιμές λειτουργίας και οι προαπαιτούμενοι έλεγχοι, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη επίδοση του συστήματος και η ασφάλεια των ατόμων που κινούνται στο χώρο του σχολείου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βήμα με βήμα υλοποιούμε το όραμα μας για το σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) το οποίο υποβλήθηκε και στο Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρώπης. Με τη νέα σχολική χρονιά το συγκεκριμένο σχολείο στο Ασβεστοχώρι θα θερμαίνεται πλέον με φυσικό αέριο αντί πετρελαίου, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια, μείωση των λειτουργικών δαπανών  και κυρίως μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και προσθέτει ότι «η  αντικατάσταση της θέρμανσης, από πετρέλαιο με φυσικό αέριο, στην θέρμανση των κατοικιών αλλά και των δημοτικών εγκαταστάσεων του δήμου μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα και είναι μια από τις κύριες δράσεις μας με στόχο τη δραστική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων».

Να σημειωθεί ότι κατόπιν σχετικών οδηγιών του δημάρχου Ιγνάτιου ΚαΪτεζίδη, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου προχωρά στην αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο και στα υπόλοιπα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Φιλύρου και Χορτιάτη, εκεί όπου θα επεκταθεί άμεσα το δίκτυο της ΕΠΑ, από τον φετινό κιόλας χειμώνα.