Skip to main content

Φυσικό αέριο Μεσογείου: Οταν «μιλούν» τα γεωτρύπανα

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και οι μεγάλοι «παίκτες» στο ενεργειακό πόκερ που εξελίσσεται - Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 340 τρισεκατομμύρια πόδια υπολογίζεται το φυσικό αέριο που είναι «κρυμμένο» στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Περισσότερο και από το συνολικό - και διαπιστωμένο - απόθεμα των ΗΠΑ. Ισως, το γεγονός αυτό να εξηγεί για ποιον λόγο γίνεται, τελικώς, ό,τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και γιατί η Κύπρος δεν πρόκειται να αφεθεί ποτέ στην τύχη της και στην ησυχία της.

Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και για την Ελλάδα. Ηδη, στη χώρα μας έχει φτάσει και έχει εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, ενεργειακός «παίκτης», η αμερικανική ExxonMobil. Την ίδια ώρα, στο νησί, η γαλλική Total, άλλος διεθνής «παίκτης», στήνει τα πρώτα γεωτρύπανα κι ετοιμάζεται να σκάψει. Οι Ισραηλινοί εξοπλίζουν τις φρεγάτες τους, για να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία στις δικές τους διυλήσεις και οι Αιγύπτιοι στήνουν τις δικές τους συμμαχίες.

Ποιος είναι έξω από αυτόν τον χορό; Ο τουρκικός παράγων. Που όπως έκανε και πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια, στέλνει και τώρα «στα ανοικτά» το Πίρι Ρέις, για να κάνει τις δικές του έρευνες σε αυτά που η Αγκυρα αποκαλεί «διεθνή ύδατα», αλλά όλη η παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα ξέρει ότι είναι κυπριακά. Και μπορεί στα μέσα της δεκαετίας του '80 ή του '90 μια τέτοια κίνηση να προκαλούσε αναταραχή και ενίοτε φόβο σε Λευκωσία και Αθήνα, όμως, σήμερα αντιμετωπίζεται στην πραγματική της διάσταση: «εντυπωσιασμού».

Ενδεχομένως, όλα τα παραπάνω, να ήταν διαφορετικά, αν δεν είχαν βρεθεί τα κοιτάσματα που βρέθηκαν και ενέπλεξαν τους μεγάλους «παίκτες» στο ενεργειακό πόκερ που εξελίσσεται. Ενδεχομένως, επίσης να ήταν πιο ανησυχητικά, αν δεν είχει προηγηθεί η απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού και ό,τι επέφερε (σσ τη διάλυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων). Ενδεχομένως να ισχύουν και άλλα «αν», αλλά, ως γνωστόν, με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία. Κι αυτό το ξέρει η Αγκυρα, που βλέπει τα γεωτρύπανα να πιάνουν πλέον δουλειά, παρά τις απειλές της.