Skip to main content

Οι Financial Times στηρίζουν τον Ντράγκι στη μάχη με το Βερολίνο

Οι FT υπενθυμίζουν ότι κατά τις δύο προηγούμενες φορές που η ΕΚΤ ήρε πρόωρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκε.

Να συνεχίσει να αντιστέκεται στις γερμανικές πιέσεις για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης καλεί τον Μάριο Ντράγκι η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Μετά τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δέχεται μία σειρά πιέσεων, ιδίως από το γερμανικό «στρατόπεδο», προκειμένου να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο, κατά το βρετανικό δημοσίευμα, μία τέτοια επιλογή θεωρείται πρώιμη, καθώς η ανάκαμψη του πληθωρισμού οφείλεται αποκλειστικά στην τόνωση της τιμής του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι κατά τις δύο προηγούμενες φορές που η ΕΚΤ ήρε πρόωρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας - το 2008 και το 2011 - η ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκε και υπέπεσε σε νέο κύκλο κρίσης.

Άλλωστε, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει ήδη κάνει ένα βήμα πίσω, ανακοινώνοντας την επιβράδυνση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ.

«Οι γερμανικές ευαισθησίες είναι κατανοητές, σε μία εκλογική χρονιά» τονίζει παράλληλα, εξηγώντας ωστόσο, ότι αυτή η πίεση που ασκείται από την πλευρά του Βερολίνου, θα ήταν καλύτερο να μεταφραστεί σε αυξήσεις μισθών και όχι στην άρση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της ανάκαμψης των αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομικών.

«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε μία λογική κατάσταση. Ας διατηρήσουμε αυτή την ανάρρωση» καταλήγουν οι Financial Times.