Skip to main content

Φίλης: Μία εθνικά επωφελής λύση θα λάβει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουσα «υπερσυνταγματική ισχύ»

Tην αναγκαιότητα συμβολής της Ελλάδας στη «στήριξη και θωράκιση» της πΓΔΜ, υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», o Νίκος Φίλης, διότι τυχόν κατάρρευσή της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον «διαμοιρασμό των εδαφών της και τη διαμόρφωση της "μεγάλης Αλβανίας" και της "μεγάλης Βουλγαρίας"».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουσα «υπερσυνταγματική ισχύ», ενώ θα «ενταχθεί στην προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν τον ενισχυμένο χαρακτήρα της» και το γειτονικό κράτος «θα αναλάβει τη διεθνή υποχρέωση για ονομασία erga omnes και θα δρομολογήσει τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές».

Επιπλέον, καταδεικνύει ως ελλοχεύοντα κίνδυνο και «τελικά άλλοθι για μη λύση», την «υπερβολική, φοβάμαι και υποβολιμιαία από ορισμένους κύκλους στη χώρα μας, προβολή του κινδύνου του αλυτρωτισμού», «να φθάσουμε δηλαδή σε λύση στο ζήτημα του ονόματος και να την υποσκάψουμε αξιώνοντας στην ουσία να απαρνηθούν οι γείτονες την ταυτότητά τους».

Ο κ. Φίλης εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι παρά την «απόκλιση των ΑΝΕΛ από την επίσημη κυβερνητική θέση», την οποία δεν υποτιμά, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ έκανε λόγο για «τεράστια σύγχυση και προβλήματα ταυτότητας». Πάντως, εκτίμησε, το μακεδονικό «σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας δεν απέκρυψε τον προβληματισμό του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες πολίτες δεν διακατέχονται από τις ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, επισήμανε όμως ότι «σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να το καπελώσουν» διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι «με την ανοιχτή μαζική στήριξη της ΝΔ επιχειρούν να συγκροτήσουν μια επικίνδυνη δυναμική».