Skip to main content

Πρόταση για τελετάρχη στις εκδηλώσεις της Νέας Παραλίας

Υπήρχε αμφιθέατρο 500 θέσεων με δυνατότητα πολλών ορθίων όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι προγραμματισμένες συναυλίες, σημειώνουν

Τη δική τους πρόταση, για τα φεστιβάλ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον στη Νέα Παραλία και με αφορμή τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σπούτνικ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καταθέτουν οι Φίλοι Νέας Παραλίας.

Απαριθμώντας τα προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες διοργανώσεις στο περιβάλλον της Νέας Παραλίας, αλλά και στους παρευρισκόμενους, ο σύλλογος «επαναλαμβάνει» την πρότασή του για δημιουργία Κανονισμού Λειτουργίας της Νέας Παραλίας, «όπου εκτός των άλλων θα προβλέπει την αναγκαία παρουσία κατά την διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων,  δημοτικού υπαλλήλου που θα αναλαμβάνει χρέη τελετάρχη, δηλαδή, θα ενημερώνει, θα συμβουλεύει και θα  βοηθά τους διοργανωτές σε αυτό που έχουν να κάνουν».

Στο τέλος, συνεχίζουν οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, ο ίδιος θα συντάσσει μία αναφορά που θα καταγράφει το γεγονός και τα αποτελέσματα. Σπεύδουν, δε, να επισημάνουν με νόημα πως «αν αυτό είχε προβλεφθεί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλές παρατυπίες». 

Καταλήγοντας, ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι «πάντοτε είμαστε στη διάθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τέτοια προβλήματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, το πρώτο τον  Ιούνιο και το δεύτερο 6 και 7 Οκτωβρίου, "Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας" θεωρήσαμε υποχρέωση μας να σας  γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας.

Αρχικά, να επισημάνουμε ότι η Νέα Παραλία σχεδιάστηκε ως ένας μεγάλος χώρος πρασίνου με 13 θεματικούς κήπους παράλληλα με το πλακόστρωτο και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μεγάλο χώρο-γήπεδο που θα μπορούσε να υποδέχεται φεστιβάλ ή πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις κοινού με απαιτητικές εγκαταστάσεις.

Οι χώροι πρασίνου σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Νέας Παραλίας έχουν πολλά προβλήματα, λόγω του κακού εδάφους (μπάζα) και της παρουσίας  θαλασσινού νερού, καθώς επίσης επειδή δεν έχουν την αναγκαία φροντίδα εξ αιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπροσθέτως, αναφέρουμε τη διαπιστωμένη κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων επί του πρασίνου, που εκτός από την επιφανειακή ταλαιπωρία, προκαλούν συχνά προβλήματα στην μη ορατή υπεδάφια άρδευση με αποτέλεσμα τις απώλειες δέντρων.

Άποψή μας είναι ότι, η παρουσία οχημάτων στο πλακόστρωτο και η κυκλοφορία και στάθμευση επί του ξύλινου δαπέδου και του πρασίνου  θα έπρεπε να απαγορεύεται ρητά, διότι, εκτός του ότι τα οχήματα είναι ασύμβατα καθώς και επικίνδυνα για τους περιπατητές της Νέας Παραλίας,  προκαλούν πολύ μεγάλες φθορές. Σε ότι αφορά στο ξύλινο δάπεδο, αυτό δεν έχει κατασκευαστεί για την κυκλοφορία οχημάτων και η επανειλημμένη, δυστυχώς, εικόνα αυτοκινήτων και μηχανών πάνω στην επιφάνειά του, προκαλεί μία συσσωρευόμενη κόπωση στο στατικό φορέα και την ξύλινη επίστρωση.

Ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο παραχωρητήριο προς τους διοργανωτές εφιστούσε την προσοχή στο θέμα της προστασίας του πρασίνου, αποδείχθηκε ότι αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, μετά την εμπειρία της ανάπτυξης των εκδηλώσεων πάνω στο πράσινο, από τους διοργανωτές του πρόσφατου φεστιβάλ, που είχε σαν  αποτέλεσμα τη  δημιουργία αλάνας  που πλαισιώθηκε με τραπεζοκαθισμάτα και την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων που (αναγκαστικά) περπατούσαν πάνω στο πράσινο και το πλήγωναν  με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπήρχε αμφιθέατρο 500 θέσεων με δυνατότητα πολλών ορθίων όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι προγραμματισμένες συναυλίες.

Ο σύλλογος  "Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας" προτείνει, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει, τη δημιουργία Κανονισμού Λειτουργίας της Νέας Παραλίας όπου εκτός των άλλων  θα προβλέπει την αναγκαία παρουσία κατά την διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, δημοτικού υπαλλήλου που θα αναλαμβάνει χρέη τελετάρχη, δηλαδή, θα ενημερώνει, θα συμβουλεύει και θα  βοηθά τους διοργανωτές σε αυτό που έχουν να κάνουν. Στο τέλος, θα συντάσσει μία αναφορά που θα καταγράφει το γεγονός και τα αποτελέσματα. Να επισημάνουμε εδώ, ότι αν αυτό είχε προβλεφθεί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλές παρατυπίες.

Ευχαριστούμε τους φίλους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τις προσπάθειές μας και προτρέπουμε όλους να συμβάλλουν σ' αυτές για να συνεχίσει η Νέα Παραλία να είναι ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης.

Πάντοτε είμαστε στη διάθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τέτοια προβλήματα».