Skip to main content

Fieldscale: Καινοτομία από τη Θεσσαλονίκη για τη διεθνή αγορά

H start up από τη Θεσσαλονίκη, που καινοτομεί στο λογισμικό για προσομοίωση, έλαβε πρόσφατα επένδυση από το fund PJ Tech Catalyst της Πειραιώς

Στους φιναλίστ για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας βρίσκεται η Fieldscale μια start-up με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το βλέμμα στο μέλλον και τη διεθνή αγορά. Η Fieldscale αναπτύσσει λογισμικό για προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων βοηθώντας τους σχεδιαστές νέων προϊόντων τεχνολογίας, όπως τσιπ, οθονών αφής, κεραιών για smartphone και ηλεκτρονικών αισθητήρων.

Τι ξεχωρίζει, όμως, τη Fieldscale από τις υπόλοιπες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού προσομοίωσης; «Εισάγουμε νέους αλγόριθμους που επιταχύνουν την προσομοίωση ως και 10 φορές, το λογισμικό μας είναι εύχρηστο, ενώ προσφέρουμε ένα πακέτο προσιτό και στους πιο απλούς χρήστες προσαρμοσμένο βέβαια στις ανάγκες της βιομηχανίας αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και το cloud», τονίζει στη Voria.gr ο 33χρονος Γιώργος Μπουζιανάς, ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Fieldscale.

Η ιστορία της Fieldscale ξεκινάει με τη γνωριμία του Γιώργου Μπουζιανά και του Γιώργου Μπόντζιου στα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι δύο φίλοι και νέοι επιστήμονες μετά από μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο ΑΠΘ -στη μοντελοποίηση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ο Μπόντζιος στον υπολογιστικό ηλεκτρομαγνητισμό ο Μπουζιανάς- αποφασίζουν να τολμήσουν στον επιχειρηματικό στίβο. Η επιχειρηματική ιδέα ειχε γεννηθεί ήδη όταν ως φοιτητές στο ΑΠΘ διαπίστωσαν ότι τα διαθέσιμα εργαλεία λογισμικού, σχεδιασμού και προσομοίωσης δεν μπορούν να παρέχουν αποτελέσματα με την απαιτούμενη ακρίβεια και ταχύτητα. Αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να κάνουν την αλλαγή. Η ιδέα υπάρχει, γνώση και αποφασιστικότητα έχουν αλλά δυσκολεύονται στην ανάπτυξη του προϊόντος και προς το τέλος του 2014 η απογοήτευση κοντεύει να νικήσει τους δύο νεόκοπους επιχειρηματίες. Τότε, όμως, στις αρχές του 2015 η Fieldscale ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 150.000 ευρώ για την εκκίνηση της επένδυσης της από το γνωστό venture capital OpenFund. Αυτή η επένδυση αποτελεί τον καταλύτη. Το πρώτο προϊόν ηλεκτροστατικής προσομοίωσης αναπτύσσεται, η υποδοχή στο εξωτερικό είναι θετική και η Fieldscale γίνεται είναι η πρώτη start up που εντάσσεται στην Altair΄s Partner Alliance της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού για προσομοιώσεις Altair.

Τα καλά νέα συνεχίζονται για τη Fieldscale αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένας νέος γύρος χρηματοδότησης από το fund PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς, επένδυση που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων. Εξάλλου, αυτές τις ημέρες ο Γιώργος Μπόντζιος παρουσιάζει στο Display Week στο Σαν Φρανσίσκο, το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, το νέο προϊόν που απευθύνεται σε σχεδιαστές οθονών αφής.

Η εταιρεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. «Ξεκινήσαμε σε ένα χώρο που γνωρίζουμε και αγαπάμε και τον εξελίσσουμε. Σίγουρα θέλει πολύ χρόνο για να μας εμπιστευτούν. Όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που σχεδιάζουν τσιπάκια για αυτοκίνητα και βηματοδότες πρέπει να έχουμε αξιοπιστία. Το καλό είναι ότι η αγορά στο εξωτερικό σκέφτεται διαφορετικά. Εκτιμούν την υψηλή μας κατάρτιση. Αν ξέρεις πολύ καλά τη δουλειά σου δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσεις», αναφέρει ο κ.Μπουζιανάς.

Η ομάδα της Fieldscale

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας διαχειρίζεται και χρηματοδοτείται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) από το Libra Group, το οποίο έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ.ευρώ προς το θεσμό. Το Βραβείο διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, βραβεύοντας κάθε χρόνο έναν έως πέντε νικητές. Από την πρώτη βράβευση το 2013 μέχρι και σήμερα, έχουν αναδειχθεί 11 νικήτριες εταιρείες, εκ των οποίων όλες επιδεικνύουν μια επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα και έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Οι φετινοί νικητές θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου του 2016.