Skip to main content

Φεύγουν την Παρασκευή οι αρκούδες και οι λύκοι από τον Ζωολογικό Κήπο

Μετά από 22 χρόνια απομακρύνονται από το Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στον Αρκτούρο

Μετά από 22 χρόνια απομακρύνονται από το Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης στον Κέδρινο Λόφο οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.


Τα άγρια ζώα, οι δύο αρκούδες, ηλικίας περίπου 20 ετών και οι δύο ελληνικοί λύκοι, ηλικίας 14 ετών, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου που λειτουργούν το καταφύγιο της Αρκούδας και του Λύκου στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας.


Η διαδικασία απομάκρυνσης θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Αρκτούρου, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ακτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, «αρχικά θα γίνει η νάρκωση των ζώων, θα εξεταστούν από κτηνιάτρους προκειμένου να πραγματοποιηθεί, στη συνέχεια, η ασφαλής μεταφορά τους στα καταφύγια».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «τα συγκεκριμένα άγρια ζώα βρίσκονται όλη τους τη ζωή στην αιχμαλωσία και παρουσιάζουν στερεοτυπική συμπεριφορά». Οι δύο αρκούδες ήταν δωρεά του Ζωολογικού Κήπου του Βελιγραδίου το 1993, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.  

Ο κ. Καραμανλίδης έκανε λόγο για «κομβικό σημείο στην ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» και κάλεσε τους αρμόδιους του δήμου να επισκέπτονται τα ζώα για να ενημερώνονται για την πορεία τους.

Για την καλή κατάσταση της υγείας των ζώων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του για τη μεταφορά τους. Αναφέρθηκε επίσης και στη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε χώρο οικόσιτων φυλών και συγκεκριμένα σε σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε επίσης ότι ο δήμος σκοπεύει να βάλει εισιτήριο 2 ευρώ, μόνο για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου Μάξιμο Πετρακάκη, ο δήμος αναζητά καταφύγια ζώων, προκειμένου να μεταφερθούν και άλλα άγρια ζώα του Κήπου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Αρκτούρος και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποβάλει αίτημα εδώ και χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου και τη μεταφορά δύο αρκούδων και πέντε λύκων. Παράλληλα, είχαν προχωρήσει και στη συλλογή υπογραφών υπέρ της απομάκρυνσης των ζώων.

Στα άδεια κελιά των ζώων θα τοποθετηθούν τέσσερα ομοιώματα ζώων του σκηνογράφου/εικαστικού Βαγγέλη Ξόνογλου, τα οποία αρχικά θα εκτεθούν στις 5 Ιουνίου, στο Γυάλινο περίπτερο, στην παραλία Θεσσαλονίκης.