Skip to main content

Έσπασαν τα μπλόκα σε Τέμπη και Δοϊράνη, άνοιξε ο Προμαχώνας

Οι αγρότες στα Τέμπη θα αρχίσουν να αποχωρούν συντεταγμένα από το σημείο με τα τρακτέρ τους από τις 11 το πρωί του Σαββάτου.

Την απόφαση να αποχωρήσουν από τα Τέμπη μετά από 38 μέρες κινητοποιήσεων και αποκλεισμών της Εθνικής Οδού έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, οι αγρότες θα αρχίσουν να αποχωρούν συντεταγμένα από το σημείο με τα τρακτέρ τους από σήμερρα, στις 11 το πρωί

Και στη Δοϊράνη, την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το μπλόκο, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, έλαβαν στη γενική τους συνέλευση αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Φεύγουμε, ορισμένοι από απόψε κιόλας, απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που είχαν και οι δύο αντιπροσωπείες και παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που θα τις παρακολουθούμε στενά», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιώργος Τερζής, γραμματέας του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο στο τελωνείο της Δοϊράνης στήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016, με αρχική δύναμη 230 τρακτέρ και 96 σήμερα.

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι από το απόγευμα της Παρασκευής το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιος Λίτος, το τελωνείο θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, όταν και θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο κλεισίματός του.

 

Αποχώρησαν και οι αγρότες του μπλόκου Νησελίου


Παράλληλα, οι αγρότες από το μπλόκο Νησελίου, ύστερα από 37 μέρες διαρκών κινητοποιήσεων, αποφάσισαν να αποχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στον κόμβο Νησελίου βρίσκονται η πυροσβεστική υπηρεσία και η αστυνομία Αλεξάνδρειας για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Αποτιμώντας τα οφέλη των δράσεών τους οι αγρότες αναφέρουν χαρακτηριστικά:«Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ώς το 2021 και 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης τη ρύθμιση επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τα αρδευτικά, όπως και τη ρύθμιση δανείων των αγροτών ώστε να δικαιούνται όλοι κάρτα αγρότη.