Skip to main content

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Aπό μεθαύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου, έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου - Στόχος η «πράσινη καθημερινότητα» και η αειφόρος ανάπτυξη

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνεται και φέτος στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με στόχο «να αναδειχθούν και να προβληθούν νέες ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, και να δούμε το κρίσιμο αυτό θέμα μέσα από τα μάτια των μαθητών».

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από μεθαύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου, έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου, με τους μαθητές σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης να εκθέτουν στην Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περιοχή Στρεμπενιώτη) τα έργα και τις ιδέες τους, που αποτελούν αποτέλεσμα συλλογικών δράσεων και εργασιών. Αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, και είναι ενταγμένο στην θεσμοθετημένη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού.

«Στο δήμο μας εισηγούμαστε, προγραμματίζουμε και μεριμνούμε για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, φιλοδοξώντας να κερδίζουμε καθημερινά το στοίχημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ζούμε και δημιουργούμε μια ‘‘πράσινη καθημερινότητα’’ και μέσω του Φεστιβάλ θέτουμε ως στόχο την διαμόρφωση μιας νέας γενιάς, ενήμερης και απαιτητικής, που θα αποτελέσει τον ελπιδοφόρο φορέα για τη μετάβαση σε μια αειφόρο ανάπτυξη και σε ένα μέλλον με προοπτικές», τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατασίδης.

Όπως αναφέρουν, «μέσα από τέτοιους υψηλούς θεσμούς, που υλοποιούνται και βαδίζουν παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, πλάθονται και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις της νέας γενιάς, η οποία θα αποτελέσει τη δυναμική για τη μετάβαση σε μια αειφόρο ανάπτυξη. Όλοι, με την ατομίκή και συλλογική μας ευθύνη οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά για την προστασία του περιοβάλλοντος, κάτι που δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε πολυτέλεια».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιέχει παρουσιάσεις Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Περιβαλλοντικού Δικτύου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκθέσεις αφισών, πρωτότυπων κατασκευών και άλλων έργων μαθητών και Έκθεση φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.  

Ένας από τους βασικούς στόχους του τριήμερου φεστιβάλ, η ισχυροποίηση της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος κι η αντιμετώπισή της ως πολιτικό θέμα κι όχι περιστασιακό ή δευτερεύον.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9-9.35 π.μ.:        Υποδοχή
Χαιρετισμοί Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, Εντεταλμένου Συμβούλου Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη
Προλογικό Σημείωμα: Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
9.35-9.45 π.μ.:    «Το περιβάλλον ως σημείο συνάντησης πολιτισμών» Αναφορά στο   οδοιπορικό στην Ίμβρο - δρ. Ζήσης Αγγελίδης, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
9.45-10 π.μ.:     Παρουσίαση του Περιβαλλοντικού Δικτύου του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα: «Περιβάλλω…, δεν αναβάλλω»
10π.μ.-2 μ.μ.:     Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Λ.Τ., 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30-9.45 π.μ.:    Υποδοχή-Χαιρετισμοί
Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης
10 π.μ.-2 μ.μ.:     Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 1ο ΕΠΑΛ Σίνδου, 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού, 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου-Κορδελιού, 3ο ΓΕΛ Σταυρούλπολης, 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 2ο Γυμνάσιο Εχεδώρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
9.30-9.45 π.μ.:     Υποδοχή-Χαιρετισμοί
Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.
9.30 π.μ.-2 μ.μ.:    Παρουσιάσεις προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 1ο Γυμνάσιο Συκεών, 3ο Γυμνάσιο Αγ. Αθανασίου, 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων,, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου.