Skip to main content

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: «Το θαύμα μεγάλωσε» - Το πιο πλούσιο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που φέρνει και φέτος την αύρα του στα δυτικά της πόλης και ξεσηκώνει το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Λάζαρου Κωνσταντινίδη, του καλλιτεχνικού διευθυντή που εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και έφυγε πρόωρα από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε η παρουσιάση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο όραμα του Λάζαρου Κωνσταντινίδη για ένα Φεστιβάλ στη δυτική πλευρά της πόλης που θα φιλοξενεί σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής και όχι μόνο και θα ενώνει ρεύματα και μουσικές από όλο τον κόσμο.

«Πέρσι μίλησα για ένα μικρό θαύμα. Το θαύμα μεγάλωσε! Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε για να μοιραστούμε αυτό που  γίνεται στην Μονή Λαζαριστών. Ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την “αναγέννηση” υποδομών που υλοποιείται. Είναι από τους θεσμούς που καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες.
Φέτος, έχει δομηθεί ένα πρόγραμμα πολύ ξεχωριστό. Ο πολιτισμός είναι βάλσαμο για την ψυχή και ένα νέο άνοιγμα για το μυαλό. Αυτό θέλουμε για το Φεστιβάλ της Μονής. Ετοιμάσαμε το πιο πλούσιο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων! Δεν είναι υπερβολικό πως όλοι μας αντιμετωπίζουμε με συγκίνηση αυτή τη χρονιά συναυλιών και εκδηλώσεων», δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Image

 

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, αναφέρθηκε στο κοινό της πόλης και ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης «που είναι εκπαιδευμένο, που διψά για πολιτισμό, για ποιοτικές εκδηλώσεις και το δικό μας Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είναι μια διαχρονική, αξιόπιστη απάντηση στην ανάγκη για πολιτισμό».

Έκανε επίσης μια μικρή αναδρομή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν στο σημείο υπήρχαν τα χαλάσματα της Μονής Λαζαριστών και χάρη στη συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης του τότε δήμου Στυαρούπολης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, οι υποδομές αναβαθμίστηκαν και «γεννήθηκε το κορυφαίο πολιτιστικό κύτταρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών».

Εκ μέρους της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ ο Άκης Σακισλόγου, σημείωσε ότι «το να υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος πολιτισμού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και να φιλοξενεί σπουδαία ονόματα των Τεχνών, είναι ζήτημα πρωτίστως πολιτικό και έπειτα πολιτιστικό γι αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και φέτος θα φιλοξενηθούν στην Σταυρούπολη δεκάδες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές υψηλού επιπέδου».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, κυρίως μουσικών και η έναρξή του γίνεται αύριο, Τετάρτη 31 Μαϊου, με μια βραδιά αφιερωμένη στον «ροκ τύπο», όπως τον χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, τον Λάζαρο Κωνσταντινίδη, με μουσική και τραγούδια των Pink Floyd και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Επί σκηνής θα βρεθούν οι Θεσσαλονικείς Great Gig για μια... ωδή σε μουσικές που έχουν αφήσει το σημάδι τους στον κόσμο.

Image

 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη

Ακολουθεί την επόμενη Τετάρτη, 7 Ιουνίου μια βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μoυσική και τραγούδια από τον Πόντο ως την Κρήτη που έχει τίτλο  «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση και εμπνευστή τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Σε μήνυμά του προς το Φεστιβάλ ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέφερε ότι «η ψυχή των Ελλήνων κουμπώνει σε δύο πράγματα, την ιστορία και την παράδοση» για να προσθέσει στη συνέχεια πως και τα δύο τα έχουμε σήμερα παραμελημένα.

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας» και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και πρόσφατα στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα συνεχίζεται τώρα με ένα μεγάλο οδοιπορικό, βασισμένο στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι,  είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ένα πρόγραμμα με  μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να  «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Image

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να  «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Κι ενώ τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, πάρτε μια γεύση από όσα θα συμβούν τους επόμενους δύο μήνες στο προαύλιο της μονής Λαζαριστών και στο ομότιτλο Φεστιβάλ.


ΙΟΥNΙΟΣ
ΠΕ 08/06         Τάνια Τσανακλίδου - Φώτης Σιώτας
ΠΑ 09/06    «6 στη Σκηνή» / Stand Up Comedy
ΣΑ 10/06    Φοίβος Δεληβοριάς  
ΔΕ 12/06    Καίτη Γαρμπή
ΤΡ 13/06    Swans
ΤΕ 14/06    Θανάσης Αλευράς / «40 + Βγαίνω»
ΠΑ 16/06    Γιώτα Νέγκα
ΔΕ 19/06    Χατζηφραγκέτα
ΤΡ 20/06    Σκιαδαρέσες
ΤΕ 21/06    Sidarta & Saske / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ
ΔΕ 26/06    «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα» / Παιδική θεατρική παράσταση
ΤΡ 27/06     Γιάννης Κότσιρας
ΤΕ 28/06    Pink Martini
ΠΑ 30/06    Bloody Hawk / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ


ΙΟΥΛΙΟΣ
ΤΕ 05/07    Έλενα Παπαρίζου
ΣΑ 08/07        Solmeister & Marseaux / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ
ΤΕ 12/07    James
ΚΥ 13/07    Μανώλης Μητσιάς & Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η    Υμνογράφος» της Ι.Μ. Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως
ΠΑ 14/07    Εθισμός / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ

Image