Skip to main content

Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία

“Art for More” Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία.

Το “Art for More” αποτελεί ένα καινοτόμο διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στην Τέχνη και τη Ψυχική Υγεία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) στο Art House (Kων/πόλεως 46, Γκάζι).

Σύγχρονα διεθνή έργα με θέμα τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ και τη σύνδεση της Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ,συγκεντρώνονται σε τρεις καλλιτεχνικές ζώνες: εικαστική, κινηματογραφική, θεατρική, ενώ στο τέλος κάθε βραδιάς ο χώρος του Αrt House θα μεταμορφώνεται σε μια εκρηκτική live συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Αλέξανδρο Γούδα και την Ηλιάνα Τσαπατσάρη.

 

Το φετινό φεστιβάλ, με κεντρικό σύνθημα ‘ΤΕΧΝΗ χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ’, εστιάζει στις ποίκιλες κινηματογραφικές, θεατρικές και εικαστικές αναπαραστάσεις της διαφορετικότητας μέσα από τον φακό, το σώμα και τα έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και στην επιστημονική χρήση της τέχνης ως εικαστικής ψυχοθεραπείας. Η επιλογή των έργων έγινε μέσα από τα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του «ART FOR MORE» και τις βραβευμένες συλλογές από δύο συνεργαζόμενα φεστιβάλ του εξωτερικού: του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ RENDEZ VOUS WITH MADNESS (Καναδάς), και του Διεθνούς εναλλακτικού Μεσογειακού Φεστιβάλ CORTO DEL MED (Γαλλία). Το φεστιβάλ «ART FOR MORE» αποτελεί ετήσια διοργάνωση του Κοινωνικού Εθελοντικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ».

 

Ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο Ενημέρωσης θα απευθύνεται στο κοινό για την κατατόπιση του σχετικά με τη θεματική της ψυχικής υγείας και την πληροφόρηση του σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα της «ΕΔΡΑ».

 

Στα πλαίσια του 3ου «ART FOR MORE» θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Καινοτόμων Προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπου μέλη Μ.Κ.Ο. καλούνται να παρεβρεθούν και να κοινοποιήσουν τα πιο καινοτόμα προγράμματα τους σε πόστερ. Θα ακολουθήσει η βράβευση του πιο Καινοτόμου Προγράμματος.  

 

Το Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Rendezvous with Madness είναι το πρώτο και το μακροβιότερο φεστιβάλ (17 χρόνια) που προβάλει κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ψυχικής υγείας, της εξάρτησης και της θεραπείας παρουσιάζοντας ανεξάρτητους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΖΩΝΗ Ομάδα Playback Ψ: Το Playback αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ένας θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών.

 

Η επικοινωνία μεταξύ θεατών και ηθοποιών γίνεται με τη βοήθεια ενός συντονιστή- σκηνοθέτη που είναι παρών στο δρώμενο και αντλεί θεματικό υλικό από το κοινό για να το αναπαραστήσουν οι ηθοποιοί μέσω αυτοσχεδιασμού.

 

Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς. Το Playback συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τη τεχνικές που προκύπτουν από τη δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο. Ομάδα Danceetc ON/OFF: Performance Video Εγκατάσταση ‘INTENT – ΠΡΟΘΕΣΗ’. Ερμηνευτές: Μαρία Σόφτση, Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης. Χορογράφος: Μαρία Σόφτση. Ολύνα Ξενοπούλου: Μονόλογος PERFORMANCE απόσπασμα από Υλικό Μήδειας του Χάινερ Μύλλερ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ.

 

 Ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος στο δεύτερο όροφο θα αφιερωθεί στον ‘εικαστικό περίπατο’ των επισκεπτών του φεστιβάλ ανάμεσα στα έργα διαφόρων τεχνικών μιας έκθεσης αναγνωρισμένων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν και γνωρίζουν και έργα υποστηριζόμενων από μονάδες ψυχικής υγείας. Συμμετέχοντες: Μιχάλης Ασθενίδης (Φωτογραφία), Βασιλική Κοσκινιώτου (Ζωγραφική)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NOOZ-ΕΔΡΑ