Skip to main content

Τα συν και τα πλην της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον Ερντογάν

Η σημερινή ημέρα ίσως αποβεί καταλυτική για την πορεία των μελλοντικών σχέσεών μας με την Τουρκία - Πιο επιτακτικά τα ερωτήματα για την πρόσκληση

Μετά τα όσα συνέβησαν κατά την χθεσινή ημέρα, στις συναντήσεις Ερντογάν με Παυλόπουλο και Τσίπρα, κάνουν πιο επιτακτικά τα ερωτήματα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που μας ώθησαν να προσκαλέσουμε τον Ερντογάν; Και πού αποβλέπαμε; Να περιορίσουμε τις εντάσεις ή να διευρύνουμε το χάσμα;

Η σημερινή ημέρα ίσως αποβεί καταλυτική για την πορεία των μελλοντικών σχέσεών μας με την Τουρκία. Οι πληροφορίες από την Θράκη δεν είναι καθησυχαστικές, με τις τουρκικές ιστοσελίδες να καλούν πέρα από τους τουρκόφρονες της Θράκης, και Τούρκους από Αδριανούπολη, έως και Προύσα -κέντρο των τουρκογενών εκ της Θράκης- ώστε η υποδοχή του Ερντογάν στην Κομοτηνή να είναι εντυπωσιακή Αναμένουμε να ακούσουμε και τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εκείνο το στοιχείο, που δυστυχώς επαληθεύθηκε, από το χθεσινό σημείωμα στη στήλη, είναι ότι η προχειρότητα της προετοιμασίας, που οφείλεται τόσο στον ελάχιστο χρόνο γι’ αυτήν, όσο και στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ερντογάν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα στη συνέντευξή του στον Παπαχελά, δυναμίτισε το κλίμα και υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει αναλόγως. Ο Ν. Κοτζιάς μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αφεθεί τίποτε "να πέσει κάτω".

Αυτό ήταν όμως και το έναυσμα για την δημιουργία αρνητικού κλίματος κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων. Το κύριο ερώτημα είναι αν ο τόνος που χρησιμοποίησε ο Π. Παυλόπουλος είχε προσχεδιαστεί με την κυβέρνηση συμφωνούσα, ή πρόκειται για δική του πρωτοβουλία;

Χθεσινά δημοσιεύματα φέρουν τον Π. Παυλόπουλο να είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως θα έδινε μία πρώτη απάντηση, αλλά ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ανέμεναν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι όπως εξελίχθηκαν. Στην πραγματικότητα, η δημόσια αντιπαράθεση σφράγισε την επίσκεψη Ερντογάν και οριοθέτησε εξαρχής και τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν.

Με τον τρόπο αυτό δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελιγμούς και αναζήτηση κοινών τόπων. Δεν μπορούσε πλέον ο Α. Τσίπρας να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή Παυλόπουλου, με την οποία προφανώς και ήταν σύμφωνος -όπως φάνηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου- όμως η επίσκεψη Ερντογάν κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο από ό,τι σχεδιάστηκε. Μάλιστα, ο Π. Παυλόπουλος, όπως και ο ίδιος τόνισε, δεν ήταν θεσμικά αρμόδιος να απαντήσει στα όσα ανιστόρητα είπε ο Ερντογάν στην αντιφώνησή του. Δεν είχε όμως αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν θα είχε τον τελευταίο λόγο, χωρίς απάντηση επί της ουσίας; Πέραν του ότι δεν λέγονται δημοσίως όσα ειπώθηκαν.

Αυτή η κατάσταση τελικά, έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά είναι η για πρώτη φορά σθεναρή αντιμετώπιση Τούρκου αξιωματούχου, ώστε να ακουστούν δημοσίως και προς το διεθνές κοινό ότι υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, παρά τις γλυκανάλατες διαβεβαιώσεις ότι αλληλοϋποστηριζόμαστε.

Αλλά, ακούστηκαν στα ίδια φόρα και τα όσα υποστήριξε και ο Ερντογάν, και μάλιστα χωρίς δημόσια απάντηση. Δεν άκουσα φερ’ ειπείν να ερωτάται, όταν επέμενε στην εκλογή μουφτήδων, γιατί στη Τουρκία και τις άλλες ισλαμικές χώρες, δεν εκλέγονται οι μουφτήδες αλλά διορίζονται; Ούτε γιατί επιμένει να αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης, Τούρκους, ενώ ο ίδιος εχθές ομολόγησε ότι υπάρχουν και μουσουλμάνοι Ρομά και Πομάκοι; Ούτε εδώ, αλλά και σε άλλα θέματα, δεν υπήρξε δημόσια απάντηση, έμπροσθέν του.

Σημειώνω, ότι ενώ ο Α. Τσίπρας, φάνηκε το ίδιο οξύς διαβάζοντας τον λόγο του [ο Ν. Κοτζιάς τον έγραψε;] ο Ερντογάν ήταν λιγότερο επιθετικός.

Επιφυλάσσομαι ν παρακολουθήσω και τα σημερινά που θα συμβούν, για πλήρη ανάλυση.