Skip to main content

FAZ: Νικήτρια της τουριστικής χρονιάς η Ελλάδα

Οι σχολιαστές εστιάζουν ακόμη στις ιταλικές τράπεζες και στη μερική αποδοχή του αμφιλεγόμενου διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ

Άλλη μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική αναφορά του γερμανικού τύπου για τον ελληνικό τουρισμό έρχεται να προστεθεί στην πλειάδα θετικών δημοσιευμάτων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στη Γερμανία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει την Ελλάδα νικήτρια της φετινής τουριστικής σεζόν σε εκτενές της δημοσίευμα με αντικείμενο τους κορυφαίους τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, TUI και Thomas Cook.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «καταναλωτές από τη Γερμανία δαπάνησαν 86 δις ευρώ το 2016 για διακοπές, σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων (DRV) και την εταιρεία έρευνας αγοράς GfK. 59,8 δις ευρώ δαπανήθηκαν ήδη πριν από την έναρξη των ταξιδιών, για κρατήσεις ξενοδοχείων, πτήσεων και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Περίπου το μισό αυτού του ποσού, δηλαδή σχεδόν 30 δις ευρώ, αντιστοιχεί στη δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων, όπως η TUI και η Thomas Cook. Τα υπόλοιπα χρήματα αντιστοιχούν σε τουρίστες που προτιμούν να κάνουν ξεχωριστή κράτηση ξενοδοχείου, να τηλεφωνούν οι ίδιοι στην πανσιόν του χωριού, να χρησιμοποιούν πλατφόρμες εύρεσης δωματίου όπως το Airbnb ή να κάνουν κάμπινγκ».

Η FAZ επισημαίνει ότι «μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2016, με τους τουρίστες όχι μόνο να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, αλλά να και να απορρίπτουν και σχεδόν ολοκληρωτικά σχετικές προσφορές των τουρ οπερέιτορ, οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού γενικού τουρισμού (TUI και Thomas Cook) αισιοδοξούν και πάλι. Η Ελλάδα είναι η νικήτρια της χρονιάς, η Αίγυπτος καταγράφει διπλασιασμό των κρατήσεων. (…) Η TUI, μετά το μισό της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς που διαρκεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνει αύξηση του τζίρου κατά 3% σε σχεδόν 6,4 δις ευρώ. Και η Thomas Cook κατέγραψε αύξηση 3%, με τον τζίρο της να ανέρχεται σε περίπου 3,4 δις ευρώ».

Οι ιταλικές τράπεζες στις πλάτες των φορολογουμένων

Στα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών αναφέρεται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Όπως παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, το σύνηθες αφήγημα είναι ότι «η εδώ και πολλά χρόνια πληττόμενη από κρίσεις Ιταλία δεν πέφτει στον γκρεμό – τώρα όμως γλιστρά σε αυτόν, αργά και αναπότρεπτα. Αυτό συμβαίνει τόσο αθόρυβα ώστε από ευρωπαϊκή σκοπιά είτε δεν γίνεται αντιληπτό είτε αποσιωπάται συνειδητά. Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto χρεοκοπούν. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στη διάσωση. Το κατά πολύ σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι η τράπεζα Monte Paschi di Siena. Αυτή διασώθηκε πρόσφατα με χρηματικές ενέσεις του ιταλικού κράτους. Όχι οι πιστωτές αλλά το κράτος κλήθηκε να πληρώσει. (…) Σε αυτά προστίθενται και τα παλιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας: ασθενική ανάπτυξη, επίμονη ανεργία, μειούμενη ανταγωνιστικότητα (…)».

Iδιαίτερα ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζει την τραπεζική διάσωση στην Ιταλία η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto ενδέχεται να στοιχίσουν στην ιταλική κυβέρνηση έως και 17 δις ευρώ. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το τίμημα πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι, αν και η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ εδώ και πάνω από έναν χρόνο κανονισμούς για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, οι οποίοι θα πρέπει να αποτρέπουν στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό. (σ.σ. την εκκαθάριση με χρήματα φορολογουμένων). Η όλη δράση δεν συνιστά μόνο απογοητευτικό πισωγύρισμα στην περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η διάσωση α λα ιταλικά καταφέρει κι ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

«Νίκη στα σημεία» για τον Τραμπ

Κυρίαρχη στον γερμανικό τύπο είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει την εν μέρει εφαρμογή του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στη χώρα του πολιτών από έξι κράτη με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη).

Η Tageszeitung του Βερολίνου κάνει λόγο για «νίκη στα σημεία» του αμερικανού προέδρου, δεδομένου ότι το δικαστήριο θα εξετάσει λεπτομερέστερα το επίμαχο διάταγμα τον προσεχή Οκτώβριο.

Για «θρίαμβο του Τραμπ» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «θα πρέπει να διασαφηνίσει εάν το διάταγμα Τραμπ συμβάλλει στην προστασία απέναντι στην τρομοκρατία ή εάν πρόκειται για ένα αντιισλαμικό ξέσπασμα. Το γεγονός και μόνο ότι το Supreme Court έκανε δεκτή την υπόθεση και ακύρωσε τμηματικά αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων, μαρτυρά τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των δικαστών για την άποψη του Τραμπ».

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle